Την αφαίρεση της εικόνας του Χριστού από την αίθουσα όπου θα συνεδριάσει αύριο η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητά με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του ΣτΕ κ. Αθανάσιο Ράντο, ο δικηγόρος μερίδας των πολιτών που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του μαθήματος των θρησκευτικών κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Στην επιστολή του την οποία ο κ. Σωτηρόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρεται πως εαν η συζήτηση πραγματοποιηθεί σε αίθουσα όπου θα υπάρχει θρησκευτικό σύμβολο, η εικόνα του Χριστού πάνω από τους δικαστές δηλαδή, «θα έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα των αιτούντων που εκπροσωπώ: απαγόρευση διακρίσεων λόγω θρησκεύματος (άρθρο 14 της ΕΣΔΑ)».

«Χωρίς να διατηρούμε την παραμικρή αμφιβολία για την συνειδησιακή ανεξαρτησία των Δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας μας, φρονούμε ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της συζήτησης των αιτήσεων ακύρωσης θα πρέπει να διασφαλίζουν και την εξωτερική διάσταση της αμεροληψίας του Δικαστηρίου. Αυτή η εξωτερική διάσταση της αμεροληψίας, κατά την πεποίθηση των αιτούντων που εκπροσωπώ ως πληρεξούσιος δικηγόρος, δεν υπηρετείται από την ύπαρξη του συγκεκριμένου θρησκευτικού συμβόλου, το οποίο συνδέει αναπόφευκτα τον διάκοσμο της αίθουσας με τις παρεμβαίνουσες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλαδος και Κρήτης καθώς και τον Σύνδεσμο
θεολόγων» γράφει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει μάλιστα πως «από καμία διάταξη δεν προβλέπεται η ύπαρξη του συγκεκριμένου θρησκευτικού συμβόλου σε δικαστικές αίθουσες».

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ & ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ

Αύριο το πρωί θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ πέντε συνολικά υποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το μάθημα των Θρησκευτικών, τον σχολικό εκκλησιασμό και την προσευχή στα σχολεία.

Κατά του μαθήματος, του τρόπου απαλλαγής από αυτό και της προσευχής προσφεύγουν γονείς και μαθητές, η Ένωση Αθέων καθώς και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Απέναντι τους θα σταθούν η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος θεολόγων «Καιρός».

Επίσης προσφεύγουν η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και η Μητρόπολη Πειραιώς καθώς και γονείς μαθητών κατά των προγραμμάτων σπουδών που εκδόθηκαν επί της θητείας Κ. Γαβρόγλου λέγοντας ότι είναι ίδια με τα προγράμματα σπουδών του υπουργού Ν. Φίλη τα οποία ήδη ακυρώθηκαν από το ΣτΕ

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999