Μήνυμα του μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη προς την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Ζαμπιας για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με αφορμή την επέτειο των τραγικών γεγονότων της 19ης Μαΐου 1919, ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης απέστειλε μήνυμα προς την ελληνορθόδοξη παροικία της Ζαμπια , στην οποία, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τα εξής:

«Είναι χρέος όλων των Ελλήνων να διαφυλάξουμε τη συλλογική μνήμη και να συμβάλλουμε στον αγώνα για δικαίωση των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η μάχη για δικαίωση πρέπει να δίνεται καθημερινά σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από σύσσωμο τον Ελληνισμό, τόσο της Ελλάδος, όσο και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε σε κάθε επίπεδο -κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, εκκλησιαστικό και μη κυβερνητικό- προκειμένου να λάμψει η ιστορική αλήθεια και να αναπαυθούν εν ειρήνη οι αδικοχαμένες ψυχές που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων πρέπει να αποτελεί ένα ξεκάθαρο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε μια προσέγγιση βήμα-προς-βήμα, που θα οδηγεί καθημερινά διπλωματικές επιτυχίες τόσο στο βραχίονα της διακυβερνητικής, όσο και στο βραχίονα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η σημασία και η αξία της διεθνοποίησης του ζητήματος πρέπει να υπογραμμίζεται στους κόλπους των περιφερειακών και διεθνών θεσμών και fora, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και σύμπραξης με άλλες χώρες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην οικουμενική αναγνώριση και την καταδίκη των ειδεχθών «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και της γενοκτονικής πρόθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εξίσου καθοριστική, όμως, κρίνεται και η συμβολή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα τον οργανωμένων συλλόγων, σωματείων και ομοσπονδιών του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου μέσα από την πολυσχιδή τους δράση και μέσα από τη διατήρηση του πολιτισμού και των παραδόσεων τους συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλο τον πλανήτη και καθιστούν αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και αλήθεια.

Ιδίως, εμείς οι Ποντιακής καταγωγής Έλληνες οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παλέψουμε για τη δικαίωση των προγόνων μας που έχυσαν το αίμα τους και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Στόχος δεν είναι η τιμωρία και η εκδίκηση, αλλά η δικαίωση και η καταδίκη των βάρβαρων πράξεων που οδήγησαν στην μαζική εξαφάνιση και εκτοπισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα αποτρέψουν στο μέλλον την επανάληψη παρόμοιων πρακτικών σε όλο τον κόσμο και θα θέσουν ένα ακόμη λιθαράκι στο δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη».

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: