Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:00

Ευθείες απειλές κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Βολοκολαμσκ Ιλαρίωνα λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΙΣΙ για το ουκρανικό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Προκλητικός και εμμέσως πλην σαφώς απειλητικός κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία «θα βρεθεί απομονωμένη αν αναγνωρίσει το σχίσμα» εμφανίζεται ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ» λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας για το ουκρανικό στην Αθήνα.

«Όποιος αναγνωρίσει το σχίσμα θα βρεθεί απομονωμένος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου περί «απειλών» από Έλληνες Ιεράρχες για απομόνωση της ρωσικής Εκκλησίας.

Παρά το γεγονός πως σε μια από τις απαντήσεις του αναφέρει πως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι Αυτοκέφαλη και ελπίζει να λάβει τις αποφάσεις της χωρίς «εξωτερικές πιέσεις» ο μητροπολίτης Ιλαρίων προβαίνει σε συνεχείς «πιέσεις» υπενθυμίζοντας το παλαιοημερολογιτικό ζήτημα το οποίο και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης κατά της Αθήνας αλλά και μια ενδεχόμενη ακοινωνησία την οποία εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε.

«Πως θα αντιδράσει η Εκκλησία της Ρωσίας αν η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας;» ρωτά ο δημοσιογράφος τον μητροπολίτη που λίγες αράδες πιο πάνω καταδίκαζε τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

«Πως θα αντιδρούσε η Αθήνα εάν εμείς αναγνωρίζαμε μια από τις παλαιοημερολογίτικες παρατάξεις;» απαντά δια της έμμεσα απειλητικής ερώτησης του ο μητροπολίτης, για να συμπληρώσει πως κατά αυτόν «η απάντηση είναι προφανής».

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Για μια ακόμη φορά ο μητροπολίτης Ιλαρίων υπερασπίζεται την διακοπή κοινωνίας που αποφάσισε η Εκκλησία του κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία όπως όλα δείχνουν θεωρεί απάντηση σε κάθε αντίστοιχη κίνηση. «Όταν η Κωνσταντινούπολη παρέδωσε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς της Ουκρανίας δεν είχαμε επιλογή παρά να διακόψουμε την ευχαριστιακή κοινωνία» σημειώνει ο μητροπολίτης που καλεί τους «Έλληνες ιεράρχες που δεν κατάλαβαν την κίνηση και την βρήκαν σκληρή (…) να μπουν στη θέση τους».

ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟΙ

Για τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα αργά η γρήγορα η κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα αφού κατά την άποψή του όσοι δεν έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση της νέας Εκκλησίας χωρίς όμως να έχουν λάβει επίσημη θέση συντάσσονται ουσιαστικά με την Μόσχα.

«Εμείς στην Εκκλησία της Ρωσίας νιώθουμε την ισχυρή υποστήριξη των ορθοδόξων Εκκλησιών, κάποιες εκ των οποίων έχουν εκφράσει ανοιχτά την διαφωνία τους με την νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος ενώ άλλες σιωπηρά δεν συμφωνούν» είπε χαρατηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες τόσο ο ίδιος ο κ. Ιλαρίων όσο και άλλοι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ρωσίας έχουν επιδοθεί σε «μαραθώνιο» συναντήσεων με μεγάλο αριθμό μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο «προσκυνηματικών επισκέψεων» στις περιοχές τους όπου «παρεπιπτόντως» τους ενημέρωναν και για τις θέσεις της Εκκλησίας τους για το θέμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ιλαρίων έχει βάλει αρκετές φορές στο «στόχαστρο» την Ελλάδα, καλώντας τους Ρώσους προσκυνητές να μην αφήνουν χρήματα στα αγιορείτικα μοναστήρια, προειδοποιώντας με μείωση των Ρώσων προσκυνητών στην Ελλάδα αλλά και με «αναγκαστική» δημιουργία εκκλησιαστικών δομών του Πατριαρχείου του στην Ελλάδα εφόσον χρειαστεί για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των Ρώσων που διαμένουν στη χώρα.

Η συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Αυτοκέφαλης όπως σωστά σημειώνει ο κ. Ιλαρίων, Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ