Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 10:48

«Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην»

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

του αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου | Orthodoxia.Info

Με τον παράδοξο αυτό στίχο της σημερινής εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδεται η αφορμή να ασχοληθούμε με την έννοια της «γης».

Ποια είναι αυτή η γη που ευαγγελίζεται χαρά μεγάλη;

1. Η έννοια της γης στην πτώση

Ο πρωτόπλαστος Αδάμ παρέβη την εντολή του Θεού στον παράδεισο.

Έχασε τη δόξα που τον περιέβαλε και τιμωρήθηκε με εξορία από τον Παράδεισο και με τον θάνατο.

Του είπε ο Θεός: «Γη είσαι και στη γη θα επιστρέψεις».

Ο άνθρωπος είναι γη -πλασμένος από χώμα και νερό- και με την αμαρτία κληρονόμησε τη φθορά και το θάνατο, την αποσύνθεση και τη διάλυση του σώματός του, την επιστροφή του στη γη.

Και μαζί με τον άνθρωπο ακολούθησε και όλη η φύση και η οικουμένη τον κύκλο αυτό της ζωής και του θανάτου.

2. Ο Θεός καλεί τον Αβραάμ σε άλλη γη

Αιώνες μετά την έξοδο του Αδάμ από τον Παράδεισο, ο Θεός προφητεύει προς τον πιστό Αβραάμ για μια άλλη γη.

Βρισκόταν στην πατρίδα του, την ειδωλολατρική και αμαρτωλή πόλη Ούρ της Μεσοποταμίας. Στην γη της διαφθοράς και του θανάτου.

Εκεί ο Θεός βλέπει τον Αβραάμ να Τον αναζητεί και τον καλεί λέγοντας: «έβγα από τη γη σου και ελθέ στη γη, που θα σου δείξω » – όχι, στη γη που θα σου δώσω, αλλά στη γη «που θα σου δείξω».

Προφητεύει όχι για κάποια επίγεια και φθαρτή πατρίδα, αλλά για μια γη μελλοντική, τη γη της Επαγγελίας, την γη εξ ης ρέει μέλι και γάλα, τη νέα γη, την πνευματική γη, που δεν θα οδηγεί στον τάφο και την αποσύνθεση, αλλά θα ανεβάζει τον άνθρωπο προς τον Ουρανό.

3. Ἡ νέα γῆ, ποὺ ὑπόσχεται ὁ Θεός

Με το γεγονός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Θεός σαρκώνεται στη γη «εξ ης ρέει μέλι και γάλα», στην αληθινή γη της Επαγγελίας, την Παναγία μας. Πραγματοποιείται η προφητική ρύση του Θεού στον Αβραάμ.

Σ΄ αυτὴ τη γη, τη Θεοτόκο, σήμερα ευαγγελίζεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Αυτή η γη, είναι η ευπρόσδεκτη απὸ το Θεό. Είναι η γη που γίνεται γέφυρα «μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν».

4. Γη ευπρόδεκτη γινόμαστε κι εμείς τώρα, χάριν τῆς Θεοτόκου, χάριν τοῦ Χριστοῦ

Να λοιπόν, γιατί πρέπει να χαιρόμαστε.

Να χαιρόμαστε εμείς οι άνθρωποι, που είμαστε «γη», διότι με το «ΝΑΙ» της Θεοτόκου στον Ευαγγελισμό, με το ότι δέχθηκε να σαρκωθεί μέσα της ο Θεός, άνοιξε το κεφάλαιο της σωτηρίας μας και η δική μας γη πλέον αποκτά τη δυνατότητα να λάβει μέσα της το Τίμιο Σώμα και το Άχραντο Αίμα του Χριστού και να γίνει κοινωνός Θείας Φύσεως, κοινωνός με τον Ουρανό.

Ας ευχηθούμε, αδελφοί μου, ο καθένας από μας να λάβη το κοσμοσωτήριο μήνυμα του Ευαγγελισμού και όλοι μας να το βιώσουμε και ευθαρσώς να αναφωνήσουμε: «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην». Αμήν.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος είναι ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ