Δε, 15/07/24 | 19:54

Ετήσια διάλεξη “εις μνήμην Ι. Φουντούλη” από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πραγματοποίηση διάλεξης “εις μνήμην Ιωάννου Μ. Φουντούλη” κάθε χρόνο κατά τον μήνα Φεβρουάριο καθιέρωσε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Είναι λίγες μέρες αργότερα από την ημέρα εκδημίας του μακαριστού καθηγητή (24 Ιανουαρίου 2007).

Μετά την περσινή πρώτη διάλεξη προς τιμήν του σημαντικότατου λειτουργιολόγου Ι. Φουντούλη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η δεύτερη ετήσια διάλεξη στην μνήμη του. Στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, εκκλησιαστικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, η οικογένεια του μακαριστού Ι. Φουντούλη, κληρικοί και λαϊκοί παρακολούθησαν τη φετινή διάλεξη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από τον βυζαντινό χορό της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ “Τρεις Ιεράρχες”, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή πρωτοπρεσβύτερου Σπυρίδωνος Αντωνίου.

Στον χαιρετισμό του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου υπογράμμισε τη στενή σύνδεση της ορθόδοξης λατρείας με την Αγία Γραφή. “Οι ύμνοι της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας είναι εμπνευσμένοι από τα βιβλικά αναγνώσματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Η μελέτη της Βίβλου είναι μυστηριακή μέθεξη στον λόγο του Θεού και αυτό δεν γίνεται έξω από την Εκκλησία. Όλη η μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας είναι μια επανάληψη του σωτηριολογικού λόγου του Θεού, όπως αναφέρεται στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη”, επεσήμανε ο κοσμήτορας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ετήσια διάλεξη "εις μνήμην Ι. Φουντούλη" από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

“Η ετήσια διάλεξη εις μνήμην του Ι. Φουντούλη αποτελεί πλέον θεσμό για το Τμήμα μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Συμεών Πασχαλίδης. Μιλώντας για τον αείμνηστο καθηγητή, ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε τον Ι. Φουντούλη “πρύτανη της λειτουργικής θεολογίας, με έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργική έρευνα και τη λατρευτική πράξη”.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ετήσια διάλεξη "εις μνήμην Ι. Φουντούλη" από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

“Όσοι μαθήτευσαν κοντά του αντιλαμβάνονται περισσότερο την απουσία του την οποία αναπληρώνει με κάποιο τρόπο το έργο που άφησε”, είπε ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ στον δικό του χαιρετισμό.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ετήσια διάλεξη "εις μνήμην Ι. Φουντούλη" από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

Τη βαθειά του εκτίμηση στο πρόσωπο του μακαριστού καθηγητή για την ανεκτίμητη προσφορά του στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας εξέφρασε μέσω του μηνύματος που έστειλε στην εκδήλωση ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος. Το μήνυμα ανέγνωσε ο καθηγητής του Τμ. Ποιμαντικής πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Γκίκας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ετήσια διάλεξη "εις μνήμην Ι. Φουντούλη" από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

Η δεύτερη ετήσια διάλεξη στην μνήμη του Ι. Φουντούλη ήταν η καλύτερη ευκαιρία για το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει την ίδρυση του Εργαστηρίου Λειτουργικών Μελετών. Την ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Εργαστηρίου και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσσης. “Κύριος σκοπός του Εργαστηρίου είναι να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της Λειτουργικής και των συναφών κλάδων. Μελετά την ιστορία, θεολογία, τελεστική πράξη, λειτουργική ευταξία και τις πηγές της λειτουργικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας”, υπογράμμισε ο πατήρ Χρυσόστομος.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Ετήσια διάλεξη "εις μνήμην Ι. Φουντούλη" από τη Θεολογική Θεσσαλονίκης

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης κ. Sysse Gudrun Engberg με θέμα “η λειτουργική χρήση της Παλαιάς Διαθήκης στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως”. Η κ. Engberg διευκρίνισε στην ομιλία της, παρουσιάζοντας χειρόγραφα τα οποία έχει μελετήσει επισταμένως, ότι “στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως όλα τα αναγνώσματα άδονταν, τίποτα δεν διαβαζόταν. Οι ψαλμοί δεν ήταν ανάγνωσμα αλλά ύμνος που ψάλλεται πανηγυρικά”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση του βραβείου “Ιωάννης Μ. Φουντούλης” 2018 στον πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Κουρούπη για τη διπλωματική του εργασία σχετικά με τη λειτουργική αναγέννηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ