Λευκωσία: Ερήμην θα κρίνει η τριμελής Συνοδική Επιτροπή τον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα τον καλέσει να εκφέρει τις απόψεις του ως προς τις κατηγορίες που του προσάπτονται, αλλά αφού διενεργήσει την έρευνά της θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Δηλαδή, η Σύνοδος θα αποφασίσει κατά πόσο θα καλέσει τον κ. Πιτσιλλίδη σε απολογία ή αν θα αποφασίσει στην απουσία του. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής είναι ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος και αυτό που εξετάζει είναι κατά καιρούς δηλώσεις ή και συνεντεύξεις του κ. Πιτσιλλίδη, του οποίου οι θέσεις θεωρούνται από συνοδικούς ότι αντιστρατεύονται τις θέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ένα από τα επίμαχα θέματα είναι και αυτό των εκτρώσεων. Σε αντίθεση με την επίσημη Εκκλησία, ο κ. Πιτσιλλίδης φέρεται να υποστηρίζει την επιλογή διακοπής της εγκυμοσύνης. Μόνο μία από τις συνεντεύξεις που εκλήθη να ακούσει η επιτροπή ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», διάρκειας δυόμισι ωρών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος στις 19 Μαρτίου 2015 αναφέρεται ότι αυτή «εξέτασε διάφορες καταγγελίες εναντίον θέσεων που εκφράζει, κατά καιρούς, ο κ. Ανδρέας Πιτσιλλίδης και οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις της Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Θεολογίας. Η Ιερά Σύνοδος όρισε Συνοδική Επιτροπή, για μελέτη του όλου θέματος και ενημέρωσή της για λήψη απόφασης».

Ο ίδιος ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης θεωρεί ότι σε ουδέν μεμπτόν υπέπεσε και ότι η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην πιο πάνω απόφαση πιεζόμενη από ακραία εξωσυνοδικά στοιχεία, χωρίς να αποκλείεται και μεμονωμένοι συνοδικοί, οι οποίοι επικρίθηκαν κατά καιρούς για πράξεις τους από τον κ. Πιτσιλλίδη, να βρήκαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιτσιλλίδης ήγειρε κατά καιρούς θέμα ακαδημαϊκών προσόντων συνοδικών, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να είναι εξοργισμένοι μαζί του επειδή θεωρούν ότι θίχτηκαν προσωπικά.

Ο ίδιος ανέφερε στον «Φ» ότι αν παραστεί ανάγκη, μπορεί να καταθέσει σχετικά στοιχεία. Πάντως, μέλος της Ιεράς Συνόδου είχε δηλώσει στον «Φ» ότι δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής «ποινής» στον κ. Πιτσιλλίδη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθούν οι πιστοί να μη λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις που εκφράζει, με το σκεπτικό ότι αυτές διαφέρουν από τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Φιλελεύθερος” – Κείμενο: Βάσος Βασιλείου

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info