Στα €4,87 εκατομμύρια ανέρχεται το ποσό επιστροφής του ΦΠΑ σε μοναστήρια και εκκλησίες της Κύπρου, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Το ποσό του ΦΠΑ που επιστράφηκε από την ημέρα έναρξης εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 14/3/2012 μέχρι τις 15/1/2018, σύμφωνα με την οποία «η Εκκλησία της Κύπρου απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του ναού και χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση του θρησκευτικού της έργου».

Οι επιστροφές ΦΠΑ αφορούν σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε το 2012, οικοδομικές και άλλες εργασίες που πραγματοποιούνται στις Εκκλησίες.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται και κατασκευές που γίνονται στο προαύλιο των ναών και αφορούν, μεταξύ άλλων, αίθουσες δεξιώσεων για την τέλεση γάμων.

Το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται πως στον όρο συντήρηση περιλαμβάνονται «υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής που πραγματοποιούνται από υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο και συνίστανται σε εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, ελαιοχρωματιστή και οικοδομικές εργασίες».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, εγκρίνονται όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται μέχρι και το τελευταίο σεντ του ευρώ. Τονίζεται ότι οι πληρωμές προς την Εκκλησία άρχισαν το 2016 και καταβλήθηκαν αναδρομικά.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μετά από αίτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή για σκοπούς ενημέρωσης τον ονομαστικό κατάλογο με τις εκκλησίες και τις μονές που αιτήθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 την επιστροφή ΦΠΑ για κατασκευαστικές εργασίες.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 226 εκκλησίες και μονές από τις οποίες ικανοποιήθηκαν μέχρι την υπο αναφορά περίοδο, 175 αιτήματα. Ποσά άνω των €100.000 ως επιστροφή ΦΠΑ έλαβαν οι διαχειριστικές – εκκλησιαστικές επιτροπές των ακόλουθων ναών και μοναστηριών: Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό – €385.000, Μονή Τιμίου Σταυρού Μέσα Ποταμού – €219.571, Τιμίου Προδρόμου Δρομολαξιά – €266.165, Παναγία Χρυσοκορφίτισσα Κορφής – €103.570, Τιμίου Σταυρού Πάνω Πολεμιδιών – €208.600, Παναγία Γλυκιώτισσας Λεμεσός Α – €151.957, Πνευματικό Κέντρο Αγίου Φανουρίου Αραδίππου – €117. 441, Αγίου Παντελεήμονα – €151.159, Καθεδρικός Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσία – €141.248, Αποστόλου Βαρνάβα Συν. Αγίου Ιωάννου Λεμεσός – €144.879, Καλού Ποιμένος Χριστού Επισκοπή – €179.293 και Μονή Σαλαμιωτίσσης – €102.426.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού / philenews.com

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: