Ελλάδα

Συγκινητικός και γεμάτος νοήματα ο αποχαιρετισμός του προκατόχου από τον διάδοχο

Με μια απαρίθμηση των πλείστων αρετών του, αποχαιρέτησε ο ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος, τον προκάτοχό του κυρό Αγαθόνικο. Τον Ιεράρχη που όπως ανέφερε ο κ. Νικόλαος «δεν είχε ίχνος σκληρής έπαρσης και κούφιας ματαιοδοξίας».

«Βρισκόμαστε, αυτή την στιγμή που την περιμέναμε αλλά δεν την θέλαμε, ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του μακαριστού πλέον Γέροντος, πρώτου Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κυρού Αγαθονίκου. Η στιγμή αυτή σηκώνει το βάρος μιας μακράς επίγειας πορείας, ενός περίπου αιώνος που από την παιδική ηλικία ήταν προσανατολισμένη στην Βασιλεία του Θεού», σημείωσε ο μητροπολίτης Μεσογαίας.

Ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στην καλοσύνη και την πραότητα του κυρού Αγαθονίκου, ενώ έκανε μια δήλωση με ιδιαίτερο νόημα: «Μπορούσες να ζεις μέσα στο πιο σκανδαλιστικό περιβάλλον με εντελώς άθικτη την ακεραιότητα και καθαρότητά σου. Επετέλεσες την διακονία σου με όλη την ψυχή σου, χωρίς να είσαι όπως απέδειξες προσκολλημένος στο θρόνο σου».

Ο διάδοχος του μακαριστού ιεράρχη, έκανε μνεία  και στην τελευταία περίοδο της επώδυνης αλλά τόσο αξιοπρεπούς πορείας του.»Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πόσο χαιρόσουν την ιεροσύνη σου και πόσο απολάμβανες, σαν πρώτη, την κάθε Λειτουργία σου. Πόσο συμπολιτευόσουν με τους αγίους του Θεού. Έδινες την αίσθηση της αδιάλειπτης υπερουράνιας λατρείας. Επίμονος, ακούραστος, όρθιος. Άκαμπτος μέχρι τα βαθιά γεράματά σου, αρνιόσουν να συμβιβαστείς με την ιδέα μιας ζωής, χωρίς δικής σου συμμετοχής στη θεία ιερουργία. Στάθηκες όρθιος μέχρι που σε πρόδοσαν οι φυσικές δυνάμεις σου. Και αυτό πλήγωσε αφάνταστα την ευαίσθητη ψυχή σου».

«Όλοι γνωρίζουμε πως πόθος σου ήταν να φύγεις από αυτό τον κόσμο ιερουργών. Δεν σου το έδωσε ο Θεός. Σε αξίωσε όμως να φύγεις όλως ιερωμένος Θεώ, όπως οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, πλήρης ημερών όπως ο Θεοδόχος Συμεών. Να αποτελείς ιεροσύνης κανόνα όπως ο αγαπημένος σου Άγιος Νικόλαος. Με αγαθότατη μνήμη όπως ο Άγιός σου ο Αγαθόνικος. Αξιώθηκες λίγο πριν την ανάπαυσή σου, να συνομιλήσεις με την αγία της καρδιάς σου, την Αγία Θέκλα».

«Είμαστε βέβαιοι πως ήδη ζεις τις πρώτες στιγμές της καταπαύσεώς σου εν χώρα ζώντων και ότι αιωνίως μετέχεις της ακαταπαύστου επουρανίου λειτουργίας. Ευχόμεθα για την ανάπαυσή σου και ζητούμε ταπεινώς ως περιλειπόμενοι την πολύτιμη ευχή σου».

Δείτε επίσης:

Βίντεο της εξοδίου ακολουθίας

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Μεσογαίας: «Η κοινωνία έχει ανάγκη από άρχοντες φωτισμένους»

Μεσογαίας Νικόλαος: «Ο ιερέας δεν είναι ελεύθερος, υπάρχει μια δουλεία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Μεσογαίας: «Δεν είναι επείγουσα ανάγκη η αυτοκεφαλία όσο η ενότητα των Εκκλησιών»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ο Άγιος Δημήτριος Μπραχαμίου τίμησε τον «Άγιο» των φυλακισμένων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «O Σταυρός μας ξεκουράζει και δίνει νόημα στη ζωή μας»

Γιώργος Δ. Φερδής

ΜΑΤΙ- 40 ημέρες μετά την τραγωδία