Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:50

Επικίνδυνοι ελιγμοί από τον π. Ουκρανίας Φιλάρετο που επιχειρεί να επιβάλλει τους όρους του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIΑ.INFO | Ανδρέας Λουδάρος  Λίγες μόλις ημέρες πριν τη «γέννηση» της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι σημαντικότερες επιπλοκές φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί. Ο «τοκετός» αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος έως και επικίνδυνος, αφού ο άνθρωπος που δηλώνει πως έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτήν την διαδικασία εξακολουθεί να προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του κανόνες, κόντρα σε κάθε λογική.

Ο ιεράρχης που δέχθηκε όσο λίγοι στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία την επιείκεια της Εκκλησίας προκαλώντας μάλιστα έντονες αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του ορθόδοξου κόσμου για το εύρος της «οικονομίας» που ασκήθηκε στην περίπτωση του, δοκιμάζει (σ.σ. για μια ακόμη φορά) τις αντοχές της Εκκλησίας.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στον ιστορικό ναό της αγίας Σοφίας στο Κίεβο θα συνέλθει υπό την προεδρία του Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, η κληρικολαϊκή Σύνοδος με στόχο την εκλογή του πρώτου Προκαθημένου της υπό σύσταση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Το ιστορικό αυτό γεγονός όμως, σκιάζεται από την επιμονή του μητροπολίτη πρώην Κιέβου Φιλάρετου ο οποίος εκτός του ότι εξακολουθεί να αυτοτιτλοφορείται Πατριάρχης και να προεδρεύει μιας Συνόδου η οποία δεν υφίσταται, επιθυμεί να ελέγξει την διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info από το Κίεβο, ο μητροπολίτης Φιλάρετος επιχειρεί να θέσει όρους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας η Σύνοδος του Σαββάτου να είναι μόνο ιεραρχική, να μην συμμετάσχουν δηλαδή λαϊκά μέλη της Εκκλησίας ή κληρικοί που δεν είναι αρχιερείς.

Επίσης ζητά η εκλογή να μην πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία αλλά με φανερή.

Οι δύο αυτοί «όροι» θεωρούνται ως προσπάθεια ελέγχου της διαδικασίας και των εκλεκτόρων ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό το οποίο επιθυμεί ο κ. Φιλάρετος, ο οποίος έχει δεχθεί μεν να μην διεκδικήσει τον θρόνο της ενιαίας Εκκλησίας, υποστηρίζει όμως με κάθε τρόπο την υποψηφιότητα ενός εκ των στενότερων συνεργατών του, του επισκόπου Επιφανίου.

Εντός της εβδομάδας μεταβαίνει στο Κίεβο ο μητροπολίτης Γαλλίας ο οποίος θα ηγηθεί της διαδικασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ