Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Βυζίτσης είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια στο Πήλιο. Χρονολογείται από το 19ο αιώνα και κτίστηκε από τον Ηπειρώτη Δήμο Ζαπανιώτη το 1789. Έχει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο άμβωνα και πανέμορφες τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Η Μονή τα χρόνια εκείνα λειτουργούσε ως ανδρική μονή, μόνο τις Κυριακές, σε γιορτές και στην Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου. Πλήθος κόσμου επισκεπτοταν τη Μονή στο πανηγύρι για να προσκυνήσει την θαυματουργική εικόνα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου.

Από το 2000 και μετά η μονή του Τιμίου Προδρόμου Βυζίτσης παρέμεινε κλειστή και λειτουργούσε την ημέρα της Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου αποφασίστηκε η Μονή να ανοίξει τις πύλες της, να εγκατασταθούν μοναχές και να επαναλειτουργήσει ως γυναικεία κοινοβιακή μονή, ύστερα από μακρότατη περίοδο σιωπής.

Σήμερα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τέλεσε τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης και στην συνέχεια την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 18 χρόνια.

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι στα Μοναστήρια του Πηλίου ασκήτεψαν αναρίθμητοι άνθρωποι του Θεού, αναπαύθηκε πλήθος προσκυνητών, ενώ ολόκληροι οικισμοί συνέδεσαν την ζωή τους μαζί τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρακτική του πρώτου Ελληνικού Κράτους να δεσμεύει την μοναστηριακή περιουσία, κάθε φορά που ένα σκλαβωμένο τμήμα απελευθερωνόταν και ενωνόταν με τον ελεύθερο Ελληνικό κορμό, ενώ συμπλήρωσε πως «με την μέριμνα των κατά καιρούς Επισκόπων, ο μοναχισμός στον τόπο μας αναβίωσε στα απογυμνωμένα από κάθε περιουσιακό τους στοιχείο μοναστήρια”.

Ετικέτες: