Τον μητροπολίτη Διοκλείας κ. Κάλλιστο Ware, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρόκειται να ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά του το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τελετή της αναγόρευσης του κ. Κάλλιστου, ανοιχτή για το ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware είναι «σημείο αναφοράς» ως προς τις πατερικές σπουδές, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα διακεκριμένου επισκόπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με βαθύ σεβασμό στους εκκλησιαστικούς θεσμούς. Συνδυάζει επίσης το πρότυπο του ακαδημαϊκού δασκάλου.

Η διεθνής αναγνώριση του Μητροπολίτη Καλλίστου είναι μεγάλη. Τα έργα του έγιναν ευρέως γνωστά, καθόσον μεταφράστηκαν σε δεκατρείς ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και στην κορεατική και αραβική. Είναι ο άνθρωπος, που ανέλαβε την ευθύνη της μετάφρασης των κειμένων της Φιλοκαλίας και λειτουργικών βιβλίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αγγλική γλώσσα.

Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των ΗΠΑ, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 2008 αναγορεύθηκε Αντεπιστέλλον μέλος της ακαδημίας Αθηνών.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.