Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 | 1:39

Επίτιμος Δημότης Ύδρας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ECCLESIA.GR | Μάκης Αδαμόπουλος Επίτιμος Δημότης Ύδρας ανακηρύχθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του καθεδρικού ναού, παρουσία του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, του Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσυγγέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των τοπικών αρχών, κλήρου και λαού.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γεώργιος Κουκουδάκης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως «η παρουσία σας αποτελεί μεγάλη τιμή και ευλογία για το νησί. Η παρουσία σας λαμπρύνει αδιμαφισβήτητα τις εορταστικές εκδηλώσεις» και αναφέρθηκε στο σημαντικό, όπως είπε, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας γενικότερα. «Η αγάπη προς τους ασθενέστερους είναι έκδηλη σε ολόκληρη την αρχιερατική σας πορεία» σημείωσε απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως πρόκειται για μία πορεία που την χαρακτηρίζει η αθόρυβη, αλλά πλούσια δράση και προσφορά.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την συγκίνησή του για την παρουσία του «στο όμορφο και ιστορικό νησί της Ύδρας για την εορτή της Παναγίας, για την εορτή των όπου γης Ελλήνων, για την εορτή των όπου γης Ορθοδόξων ανεξαρτήτως εθνικότητας, για την εορτή όλης της οικουμένης», ενώ τόνισε πως «η διάκριση αυτή δεν αποτελεί για μένα ένα τυπικό γεγονός, αλλά μία δυνατότητα άντλησης γνώσης, μνήμης και διδαχής από την απώτερη και πρόσφατη ιστορία της Ύδρας, αλλά και έμπνευσης για το μέλλον».

Μίλησε, ακόμη, για την πορεία του τόπου από την πρώιμη ιστορία της Ύδρας, η απαρχή της οποίας ανάγεται στην Ύστερη Νεολιθική εποχή, μέχρι την Ύδρα του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 αλλά και την Ύδρα της νεώτερης ιστορίας, κάνοντας αναφορά στην παράδοση, στον πολιτισμό, στην Ορθοδοξία, στην τέχνη, στον τουρισμό, στην ναυτιλία.

Αναφέρθηκε, άλλωστε, στην τεράστια ναυτική δύναμη που απέκτησε το νησί στά τέλη τοῦ 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου, ενώ μίλησε για τις σημαντικές προσωπικότητες της Ύδρας, όπως ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, ο πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου κ.α., αλλά και για τις σπουδαίες και επιφανείς προσωπικότητες που αναδείχτηκαν σε όλο το φάσμα της θεσμικής έκφρασης της Πατρίδας μας. Η Ύδρα, εξάλλου, έδωσε στην Πατρίδα έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, έναν Ἀρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό κυρό Δωρόθεο Κοτταρά, πρωθυπουργούς, πολλούς υπουργούς, Μητροπολίτες αλλά και σπουδαίους Ἀκαδημαϊκούς.

«Η Ύδρα αποτέλεσε τόπο έμπνευσης για τον Σεφέρη, τον Γκίκα, τον Εγγονόπουλο, τον Βυζάντιο και πολλούς άλλους, αλλά και θέλγητρο για επώνυμους και ανώνυμους από όλο τον κόσμο» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «ασφαλώς οι αναφορές αυτές δεν εξαντλούν την ιστορία της Ύδρας, αντιθέτως αποτελούν μονάχα ενδεικτικά σημεία, τα οποία φανερώνουν ότι αυτός εδώ ο τόπος κομίζει ένα ιδιαίτερο πνευματικό φορτίο».

Αποκωδικοποιώντας το φορτίο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε το σύμβολο της Ύδρας, την σημαία του Αγώνα, που αποτελεί συγχρόνως και έμβλημα του Δήμου.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Κύριο σύμβολο της σημαίας ο Σταυρός, το σύμβολο της πίστης των Ορθοδόξων, ο οποίος δεσπόζει στο κέντρο της σημαίας. Συνοδεύεται ο συμβολικός της διάκοσμος: Από το αρχαιοελληνικό παράγγελμα της Σπαρτιάτισσας μάνας «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ» στην βάση του Σταυρού. Στα δεξιά η κεφαλή του Θεμιστοκλή, για να θυμίζει ότι οι νίκες του χθές, του σήμερα και του αύριο είναι συνέχεια των νικών των αρχαίων προγόνων. Στα αριστερά η άγκυρα, το σύμβολο της ελπίδας. Το φίδι, που αγκαλιάζει την άγκυρα, συμβολίζει τη δύναμη του Γένους μας.

Το περιστέρι, που βγαίνει από το στόμα του φιδιού, συμβολίζει την ελευθερία του Γένους μας. Ο οφθαλμός της Θείας Πρόνοιας επάνω αριστερά εγγυάται το δίκαιο και ευλογημένο των αγώνων μας. Το γαλανό χρώμα του φόντου της σημαίας συμβολίζει τη θάλασσα ως φυσικό, αλλά και πολιτισμικό περιβάλλον και το κόκκινο πλαίσιο, πού περιβάλλει συνολικά τη σημαία συμβολίζει την θυσία και το αίμα της προσφοράς».

Χαρακτηριστικά τόνισε, επίσης, ότι το έμβλημα αυτό με τους συμβολισμούς του δεν αποτελεί απλώς ένα ιστορικό κειμήλιο του τόπου, αλλά αποτελεί την διαχρονική του ταυτότητα, την έκφραση στο διηνεκές των αξιών και των ιδανικών μας.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε στους από σήμερα συνδημότες του Υδραίους, αλλά και στους όπου γης συμπατριώτες μας Πανέλληνες τούτη η σημαία να αποτελέσει πυξίδα για την πορεία του Γένους μας στο αἰώνιο μέλλον του.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Δήμαρχο μία ασημένια εικόνα του Αποστόλου Παύλου που μεταφέρει το χριστιανικό μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τονίζοντας πως «σε μία εποχή που αποχριστιανίζεται η Ευρώπη είναι ένα σημείο που θα θυμίζει ότι η αρχή του χριστιανισμού ήταν στην Πνύκα κάτω από την Ακρόπολη».

Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στον Καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγγελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε η επίσκεψή του να γίνει «ένα μήνυμα αισιοδοξίας, για τον χώρο της Εκκλησίας, που έχουμε τόσες δυσκολίες και παλεύουμε, αλλά και για τον χώρο της πατρίδας, που έχει, επίσης, πολλές δυσκολίες. Χαρακτήρισε το μοναστήρι αυτό σχολείο τονίζοντας πως πρέπει να έρχονται οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου να διδάσκονται πως ένας χώρος εκκλησιαστικός συνεχίζει να είναι χώρος που στεγάζει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Εκκλησίας, αλλά και τις ανάγκες και τα προβλήματα και της Πολιτείας, αφού ακριβώς δίπλα στον ναό υπάρχει το Δημαρχείο του νησιού. Δεν θα ήθελα όταν ξανάρθω να υπάρχει η θέληση, ώστε αυτά τα δύο να είναι χωριστά το ένα από το άλλο, αλλά να είναι σημείο που θα διδάσκει ότι αυτός ο τόπος πήγε μπροστά όταν ήταν ενωμένος, αγαπημένος μέσα σε μία προσπάθεια».

Ο Μητροπολίτης ‘Ύδρας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του κάνοντας αναφορά στην σύνεση και στην σοφία του, ενώ μίλησε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής υπογραμμίζοντας πως είναι γεμάτη από ιδρύματα για τον άνθρωπο. Μίλησε, ακόμη, για το Κέντρο Γεροντολογίας που φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου και προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο για το Κέντρο μία εικόνα του αγίου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ