Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ στο Χολαργό η τελετή ανακήρυξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου σε επίτιμο σημότη Παπάγου-Χολαργού.

Εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης Θεόδωρος απευθυνόμενος στο κοινό που κατέκλυσε τους χώρους του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, εξομολογήθηκε με τρεμάμενη φωνή το τάμα του στην Παναγία τη Φανερωμένη, την προστάτιδα της πόλης του Χολαργού, όταν, λίγες ημέρες πριν την εκλογή του στο σημερινό του αξίωμα, ευρισκόμενος στον εν λόγω Ναό, ζήτησε από την κυρία Θεοτόκο να δείξει εκείνη το θέλημά της για το εάν δύναται ο ίδιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αφρικανική ήπειρο από την ανώτατη εκκλησιαστική θέση, με την υπόσχεση να ανάβει κάθε φορά ένα κερί στο συγκεκριμένο Ναό της, σε κάθε παρουσία του στα πέριξ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «Τριάντα χρόνια μαζί σας, ως ημέρα μία, σήμερα αναπολώ το παρελθόν και οραματίζομαι το μέλλον, μέσα από τη δική σας τιμή και αγάπη στο πρόσωπό μου», ο οποίος διατηρεί την Αθήναις κατοικία του στην πόλη του Περικλή από το μακρινό 1989.

«Ευγνώμονας σας ευχαριστώ μαζί με όλους τους συνεργούς μου εν Κυρίω, διακόνους, πρεσβυτέρους και επισκόπους. Εύχομαι ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού να προάγει και να προάγεται προοδεύοντας σε έργα αγάπης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης», ήταν τα λόγια του Πατριάρχη Θεοδώρου λίγο πριν παραλάβει από τα χέρια του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλου, τη μεγαλύτερη σε τοπικό επίπεδο τιμή και αναγνώριση για το πλούσιο και πολυσχιδές του έργο κατά τα 15 έτη της θεοφώτιστης πατριαρχικής διακονίας του στη μαύρη ήπειρο.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και ο Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.

Ξεχωριστή νότα στη βραδιά αποτέλεσαν οι μαθητές του Δήμου που ανέγνωσαν το ιστορικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το βιογραφικό του Πατριάρχη, καθώς φυσικά και οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες και μουσικοί, Βασίλης Σκουλάς (συνοδευόμενος από τον εγγονό του), Βασίλης Τσαμπρόπουλος και Νεκταρία Καραντζή, που μαζί με τη Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών του Καθεδρικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γεώργιου Χατζηχρόνογλου, γέμισαν τους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου με παραδοσιακά και ιεροπρεπή ακούσματα.

Πηγή: menoumeholargo.gr

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.