Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 | 1:42

Επίσκεψη μεταπτυχιακών φοιτητών στην Μονή Αστερίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στο κατανυκτικό κλίμα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέστηκε σήμερα το μεσημέρι, η Ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στην Ι. Μονή Αστερίου στον Υμηττό. Στο τέλος της Ακολουθίας ο μετοχιάρης της Ι. Μονής, π. Αλέξιος Γιαννιός καλωσόρισε τους φοιτητές που παρακολουθούν το Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Studium Historicorum Ecclesiasticorum), με διδάσκοντα τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, και συμμετείχαν στην Ακολουθία.

Το Σεμινάριο παραλλήλως παρέχεται από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διδάσκοντες τον Καθηγητή Βασίλειο Κουκουσά και τον Επ. Καθηγητή Ιωάννη Μπάκα. Μετά το πέρας της Ακολουθίας οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στη Μονή, ενώ ακολούθησε κοινή Τράπεζα, που ολοκληρώθηκε με διάλογο σε επίκαιρα θέματα.

Η Ι. Μονή Αστερίου Ταξιαρχών βρίσκεται στον Υμηττό βορειοανατολικά της Μονής Καισαριανής, σε υψόμετρο 545 μ., και το καθολικό της είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής μετά τρούλου. Το όνομά της πιθανότατα συνδέεται με τον όσιο Λουκά τον εκ Στειρίου, και από παραφθορά έγινε «του Αστερίου». Επομένως η ίδρυσή της ανάγεται πριν το της πρώτης χριστιανικής χιλιετηρίδας. Οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι του ΙΣΤ´ αι. αν και μέρος τους καταστράφηκε από πυρκαγιά που κατέκαυσε μέρος της Μονής το 1898. Η Τράπεζα σώζεται σε καλή κατάσταση.

Η Μονή διέθετε σπουδαία βιβλιοθήκη η οποία μεταφέρθηκε το 1687 στη Μονή της Σαλαμίνας προκειμένου να γλιτώσουν από την επιδρομή του Μοροζίνι. Στην Επανάσταση η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη, έκτοτε αγνοείται η τύχη της. Η Μονή ερημώθηκε το 1833. Μισοκατεστραμμένη την γνώρισαν οι βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη την δεκαετία του ’50. Η Βασίλισσα εντυπωσιάστηκε αμέσως και αφού εξασφάλισε την έγκριση των εκκλησιαστικών αρχών την μετέτρεψε σε προσωπικό της ησυχαστήριο. Το 1967 η Μονή πέρασε στο κράτος με αποτέλεσμα μετά την μεταπολίτευση να αρχίσει ένας δικαστικός αγώνας από την πλευρά της Εκκλησίας που τελικά την δικαίωσε. Άλλωστε η συντήρηση του μεγίστου μέρους της Μονής ολοκληρώθηκε με έξοδα των εκκλησιαστικών αρχών. Σήμερα λειτουργείται κυρίως νωρίς το πρωί τα Σάββατα, και είναι δεκάδες οι πιστοί που μετέχουν στις ακολουθίες της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ