Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, επί τη ευκαιρία της εορτής του Δικαίου και Φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, εις το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου της περιοχής του Ευαγγελισμού.

Πλήθος κόσμου και ευσεβών Χριστιανών από όλα τα μέρη της Μακεδονίας προσήλθαν και εφέτος για να παραστούν σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιείται σε έναν τόπο όπου τιμάται ιδιαιτέρως ο Άγιος Λάζαρος, ο οποίος και θεωρείτε ο προστάτης των κατοίκων του Ευαγγελισμού και σχεδόν όλοι τους έχουν να διηγηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο «Παππούς Λάζαρος», όπως τον αποκαλούν θεωρώντας τον ως μέλος της οικογένειας τους, βοήθησε ώστε έχουν ευτυχή κατάληξη σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζονταν, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα αποτυπωμένα ίχνη από τις παλάμες του Αγίου στο βελούδινο ύφασμα της Ωραίας Πύλης.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντινης κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από πολλούς Ιερείς της Μητροπόλεως Λαγκαδά, ενώ παρέστησαν επίσης και ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως καθώς επίσης και αντιπροσωπίες του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής του Ευαγγελισμού.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στην μορφή του Αγίου Λαζάρου και στο περιεχόμενο της εορτής τονίζοντας ότι, η εορτή της Αναστάσεως του Λαζάρου μας θυμίζει τον κοινό κλήρο και την δική μας κοινή Ανάσταση, την οποία πιστοποιεί ως γεγονός και ως δεδομένο, ο αρχηγός και Κύριος της ζωής και Αναστήσας τον Λάζαρο, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Εκείνο λοιπόν που χρειάζεται στην ζωή μας, είναι να αγαπήσουμε αυτή την ζωή που Ευαγγελίζεται η Ανάσταση του Λαζάρου. Να αγαπήσουμε την ζωή της Αναστάσεως και να ζούμε στην καθημερινότητα μας, την μοναδικότητα που έχει η ιερότητα του γεγονότος της ζωής.

Η ζωή είναι το πολυτιμότερο γεγονός και αγαθό. Δυστυχώς εμείς δεν το υπολογίζουμε και δεν το λογαριάζουμε γι’ αυτό και βλέπετε πόσο φτηνή κατάντησε η αντιμετώπιση της σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να κάνουμε σωστή αξιολόγηση αυτού του αγαθού και να προσέξουμε την ζωή μας, να την ζούμε σωστά και πάντοτε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τους παριστάμενους πιστούς που προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν τον Άγιο Λάζαρο, να ζουν έχοντας μέσα στην ψυχή τους το μεγαλείο της αγάπης προς τον Κύριο, που Ανέστησε τον Λάζαρο, του οποίου το γεγονός αυτό αποτελεί και Μαρτυρία της Κοινής Αναστάσεως.

Προ της Απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, έδωσε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου εις τον π. Χριστόδουλου Αδάμο, εφημέριο του Ιερού Ναού των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού της ενορίας του Μονολόφου και το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον π. Βασίλειον Ζιαμπάρην, Ιερατικόν Προϊστάμενον του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Νυμφόπετρας, ενώ εν συνεχεία, τελέσθηκε η περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής, του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Λαζάρου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι μας από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info