Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Ταύρου με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγ. Γεωργίου.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον δραστήριο προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Χριστοφόρο Καμπίτση και τον Αρχιμ. Δανιήλ Παπαδάκη.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβαςμιώτατος αναφέρθηκε εν συντομία στο βίο και στο μαρτύριο του Αγ. Γεωργίου και στην συνέχεια ανέλυσε την έννοια της λέξεως “μάρτυς”. Αυτή, είπε, έχει δύο σημασίες: 1. Μάρτυς: αυτός που καταθέτει στο δικαστήριο την μαρτυρία του, δηλ. ο,τι γνωρίζει για την εκδικαζόμενη υπόθεση.

2. Επειδή οι πρώτοι Χριστιανοί, όταν κατέθεταν την μαρτυρία τους για την πίστη τους στο Χριστό, οδηγούντο σε βασανιστήρια και θάνατο, η λέξη “μάρτυς” απέκτησε μια δευτερογενή σημασία. Σημαίνει δηλ. εκείνον που υφίσταται βασανιστήρια και θάνατο εξ’ αιτίας της πίστεώς του στο Χριστό. 

Εμείς σήμερα μάρτυρες με την δεύτερη έννοια, δόξα τω Θεώ, μέχρι στιγμής, δεν απαιτείται να γίνουμε. Όμως καλούμεθα να είμαστε μάρτυρες Χριστού με την πρώτη έννοια. Να μαρτυρούμε δηλ. και να ομολογούμε την πίστη μας στο Χριστό. Και αυτό να γίνεται με τον λόγο, αλλά και με την ζωή μας. Και τα δύο δεν είναι τόσο εύκολα σήμερα. Και μάλιστα το δεύτερο. Η ζωή, η συμπεριφορά, τα κριτήριά μας, όλα να είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Για να μη παρατηρείται το “Θεόν ομολογούσιν ειδέναι, τοις δε έργοις αρνούνται” (Τίτ. Α,16). Και κυρίως σήμερα να μη ξεχνάμε το: “εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί εστε,εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις”. (Ιωάν. ιγ, 35).

Ακολούθησε Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του εορταζομένου Αγίου και έγινε η καθιερωμένη Δέηση προ του Ναού και η Απόλυσις και ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε σε όλους την προστασία του Αγ. Γεωργίου και συνεχάρη τον προϊστάμενο του Ναού για την εύρυθμη λειτουργία της ενορίας.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου του Τιτουλάριου Μητροπολίτη Κορωνείας κ. Παντελεήμονα. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: