Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 20:43

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Ποικίλες εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μία πολύ σημαντική εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στo πλαίσιο της επίσημης εορτής του Ιδρύματος, χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας.Μετά τη θεία Λειτουργία στο ιστορικό Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, στο Κολυμπάρι Χανίων, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και της λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων, κατά το Βυζαντινό Τυπικό πέριξ του Καθολικού της Μονής, ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια εκδήλωση στην ΟΑΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στo πλαίσιο των παραπάνω εορταστικών εκδηλώσεων, η ΟΑΚ και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης- Παράρτημα Χανίων διοργάνωσαν την πρώτη Έκθεση Φωτογραφίας από νέους καλλιτέχνες, υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Μπαλαδάκη, με θέμα της Έκθεσης «Τέχνη και κρίση», μια φωτογραφική αφήγηση της οικονομικής κρίσης στην Κρήτη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στο γεγονός της ημέρας και στην ενότητα των Ορθοδόξων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, που αφορά «σύμπασαν την Ορθοδοξίαν». Επίσης, τόνισε την ιδιαιτερότητα του έργου της ΟΑΚ, η οποία συνεχίζει προσηλωμένη, στην όλη της πορεία, τόσο στο θεολογικό λόγο των Πατέρων και των διδασκάλων όσο και της Εκκλησίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Ορθοδοξία και σύγχρονες προς(σ)κλήσεις». Ο ομιλητής ανέπτυξε το χριστολογικό μήνυμα της εορτής, «μήνυμα προς την κοινωνία, η οποία πολλές φορές αντιδρά πεισματικά στην αποδοχή του προσώπου του Χριστού» επεσήμανε ο ομιλητής. Μερικά σημαντικά σημεία της επίκαιρης ομιλίας του ήταν τα εξής: Η Ορθοδοξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ιστορική πορεία της μέσα στον κόσμο, η ουσία της Ορθοδοξίας ως «αλήθεια και ζωή», το περιεχόμενο της διδασκαλίας της και το μήνυμά της προς τον σύγχρονο άνθρωπο και ιδιαίτερα τους νέους και η πρόκληση του Χριστού και της Ορθοδοξίας σήμερα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΑΚ στο τέλος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής, σημειώνοντας ότι το νόημά της βρίσκεται στην κατανόηση του Χριστιανικού κόσμου ως προς τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία. Με αφορμή τη Φωτογραφική Έκθεση με θέμα την κρίση, σημείωσε ότι η σημερινή νίκη της Ορθοδοξίας θα πρέπει να είναι νίκη ενάντια στην κρίση, η οποία απειλή την πνευματική μας ιδιοσυστασία και ταυτότητα. Η Ορθοδοξία σήμερα, σημείωσε, πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα της «ανθρωπολογίας». «Να πούμε ποια είναι η πίστη μας για τον άνθρωπο και να τον υπερασπιστούμε ως ζωντανή εικόνα του Θεού. Στόχος μας η αναστήλωση του ανθρωπίνου προσώπου με κάθε τρόπο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, το Ίδρυμα παρέθεσε εόρτια τράπεζα. Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Κων. Ζορμπάς εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της ΟΑΚ, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και προσέφερε στον ομιλητή το έμβλημα του Ιδρύματος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης και Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο κ. Νικόλας Φουρναράκης ως εκπρόσωπος του Πολιτικού κόματος ’Το Ποτάμι’, οι πρ. Βουλευτές Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, Αντιδήμαρχοι, Οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Στρατιωτικοί και άλλοι Φορείς του τόπου, κληρικοί του Νομού και πλήθος κόσμου, οι οποίοι συμμετείχαν, τόσο στη Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Γωνιάς όσο και στην εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ