Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Εβδομάδος της Διακαινησίμου, 17 του μηνός Απριλίου, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων της κυριονύμου ημέρας της εορτής ήταν ο περικαλέστατος Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής Ασκού, όπου και φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Ασκονίτισσας (8ος αι.), η οποία και είχε μεταφερθεί από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Του πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου που τελέσθηκε το πρωί, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος, ενώ κατά την διάρκεια αυτού έλαβε χώρα και εις την Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Μητροπόλεως Λαγκαδά π. Ανθίμου Γιάννη.

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Κοινότητος του Ασκού, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παππάς, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Αναστάσιος Σαπλαμίδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμος ο οποίος γέμισε τον Ναό και με ευλάβεια προς τον πρόσωπο της Παναγίας προσήλθε για να παραστεί στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν Της, καθώς και να προσκυνήσει την ιστορική και θαυματουργό Εικόνα Της.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία αξιώθηκε να υπουργήσει το μυστήριο της Σωτηρίας, ενώ απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονήθεντα Πρεσβύτερο, τον συμβούλεψε με πατρικούς λόγους, ευχές και νουθεσίας ώστε να έχει μία άξια διακονία στον αμπελώνα του Κυρίου.

Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε στο π. Άνθιμο Γιάννη το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, προεχείρησε ένα νέο αναγνώστη ο οποίος και θα βοηθά στο Ιερό Βήμα, ενώ τέλος απένειμε και το Μετάλλιο των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, εις τον Πρόεδρο της Κοινότητος του Ασκού κ. Αναστάσιο Σαπλαμίδη, ως μικρό δείγμα ευχαριστίας, για την πλούσια και σημαντική βοήθεια που παρέχει τόσο στις πολλές δραστηριότητες του Ναού όσο και για την συνεχή στήριξή του, στο Φιλανθρωπικό έργο της Ιερά Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info