Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 15:35

Εξακολουθεί να αγνοεί τους λόγους που οδήγησαν στην εγκύκλιο για τα θρησκευτικά η αναπλ. υπουργός Παιδείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

«Δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά (αν είμαι υπέρ ή κατά. Υπάρχει εδω και καιρό νόμος του κράτους γι αυτό)» γράφει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κα. Σία Αναγνωστοπούλου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αναφορές της.

facebook_thriskeftikaΑπαντώντας σε ερώτημα που της κατέθεσε μέσω του Facebook ο Λαρισαίος θεολόγος κ. Χάρης Ανδρεόπουλος η υπουργός σημείωσε οτι ανεφέρθηκε «στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να δηλώνει κανείς τι είναι ή δεν είναι ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. Αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα απαλλαγής, γιατί κάποιος πρέπει να δηλώσει αν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή όχι;».

Ο Θεολόγος είχε γράψει προς την υπουργό το ακόλουθο: «Eνα ερώτημα προς εσάς κ. Αναγνωστοπούλου, υπό την ιδιότητά σας, ως καθηγήτριας της Ιστορίας (Πάντειο Παν/μιο): Αν έλθει ο πατέρας ή η μητέρα αλλοδαπού μαθητή/-τριας και επικαλούμενος/-η λόγους “ι σ τ ο ρ ι κ ή ς σ υ ν ε ί δ η σ η ς” (λόγου χάριν, επειδή διαφωνεί με αναφορές του βιβλίου π.χ. της Γ΄ Γυμνασίου για το ρόλο της χώρας του [π.χ. της Αλβανίας] στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο) και ζητήσει απαλλαγή του παιδιού του /της από το ιστορικό μάθημα (χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα εξ επόψεως ιδεολογικοπολιτικής, ως “ελληνοκεντρικού” περιεχομένου), θα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημά του / της; (΄Η οι λόγοι “συνειδήσεως” ισχύουν περιοριστικά και αποκλειστικά για το – χαρακτηριζόμενο ως “ομολογιακό / χριστιανοκεντρικό” – θρησκευτικό μάθημα;)».

Ολόκληρη η απάντηση της κας Αναγνωστοπούλου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κύριε Ανδρεόπουλε δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα της απαλλαγής από τα θρησκευτικά (αν είμαι υπέρ ή κατά. Υπάρχει εδω και καιρό νόμος του κράτους γι αυτό). Αναφέρθηκα στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να δηλώνει κανείς τι είναι ή δεν είναι ΟΤΑΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. Αφού ο νόμος δίνει το δικαίωμα απαλλαγής, γιατί κάποιος πρέπει να δηλώσει αν είναι χριστιανός ορθόδοξος ή όχι;».

Αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζει η υπουργός είναι το γεγονός πως η περιβόητη πλέον εγκύκλιος του Υπουργείο Παιδείας επί ημερών Ανδρέα Λοβέρδου, εκδόθηκε ύστερα από απόφαση του Εφετείου Χανίων το οποίο απαντώντας σε σχετική προσφυγή ξεκαθάρισε πως μόνο οι μη ορθόδοξοι δικαιούνται απαλλαγής από το συνταγματικά κατοχυρωμένο μάθημα των θρησκευτικών και με βάση το σκεπτικό αυτό διέταξε την Πολιτεία να ζητά τη σχετική δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ