Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 12:50

Ενόχλημένος ο Θεσσαλονίκης για την έκτακτη Ι.Σ.Ι. “κατεβάζει” δικό του υποψήφιο για την Καλαμαριά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ενόχληση του, για το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος συγκάλεσε εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας για την κάλυψη των Μητροπόλεων Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης, εκφράζει με επιστολή του προς τα μέλη της Ιεραρχίας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

«Κατόπιν τῆς μὴ ἀναμενομένης ἀποφάσεως τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου καὶ Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου, καλούμεθα νὰ συμμετάσχωμεν εἰς ἔκτακτον Σύγκλησιν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας, μὲ μοναδικὸν θέμα τὴν πλήρωσιν τῶν ἐν χηρείᾳ τελουσῶν δύο Ἱερῶν Μητροπόλεων» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος στην επιστολή του.

Ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, δεν κρύβει την ενόχληση του και για δημοσιεύματα στα οποία γίνονται αναφορές ονομάτων υποψηφίων. «Προτοῦ νὰ προλάβωμεν νὰ πληροφορηθῶμεν κατὰ τάξιν τὴν εἴδησιν τῆς Συγκλήσεως τῆς Ἱεραρχίας, τὰ ἠλεκτρονικὰ μέσα ἐνημερώσεως μετέδωσαν καὶ τὰ ὀνόματα τῶν δύο ἐπικρατεστέρων ὑποψηφίων !!» σημειώνει στην επιστολή του η οποία στόχο έχει να προσθέσει στη λίστα των υποψηφίων, τον νυν πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτη Στέφανο Τόλιο.

«Ὅπως καὶ Ὑμεῖς, Σεβασμιώτατε, οὕτως καὶ ἡ ταπεινότης μου θεωρῶ ὅτι ἔχω χρέος καὶ δικαίωμα νὰ ἀπευθυνθῶ ἐσπευσμένως πρὸς τὴν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα καὶ νὰ παρακαλέσω θερμῶς, ὅπως τιμήσητε διὰ τῆς τιμίας Ψήφου Σας καὶ διὰ τὴν Ἱερὰν Μητρόπολιν Νέας Κρήνης καὶ Καλαμαριᾶς τὸν ὑποψήφιον Ἀρχιμανδρίτην Στέφανον Τόλιον, Πρωτοσύγκελλον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης» γράφει προς τους εκλέκτορες ο κ. Άνθιμος ο οποίος στην συνέχεια απαριθμεί τα προσόντα του υποψηφίου.

Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στην επιστολή του ο μητροπολίτης Θεσαλονίκης, ο υποψήφιος είναι :

• Ἡλικίας 55 ἐτῶν καὶ ὑπηρετεῖ τὴν Ἐκκλησίαν τοῦ Χριστοῦ ἐπὶ 31 ἔτη,
• Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ,
• Ἐπιδέξιος κήρυξ τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ,
• Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τῆς ἁγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης,
• Ῥέκτης εἰς τὴν σύνταξιν ἐκκλησιαστικῶν ἐγγράφων,
• Μύστης τῆς Βυζαντινῆς Ἐκκλησιαστικῆς Μουσικῆς,
• Πνευματικὸς ὑπεύθυνος εἰς τὰς Φοιτητικὰς Ἑστίας τοῦ ΑΠΘ, καὶ
• Ἐξομολόγος Πνευματικός, πέραν δὲ αὐτῶν
• Ὁμιλεῖ ἀπταίστως τὴν Γαλλικὴν καὶ τὴν Ἀγγλικὴν γλῶσσαν, καὶ
• Τυγχάνει ἄριστος γνώστης τῶν ἠλεκτρονικῶν μέσων καὶ τοῦ διαδικτύου.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται πως έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα προτείνει στην Ιεραρχία για τις δυο Μητροπόλεις. Για την μεν Μητρόπολη Κεφαλληνίας ισχυρή θεωρείται η υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλλου της, αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φωκά ο οποίος φαίνεται να έχει και την στήριξη των τοπικών αρχών αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του ποιμνίου του νησιού.

Για την δε Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Φλωρίνης φαίνεται πως θα είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας προς το εκλεκτορικό σώμα. Ωστόσο η συγκεκριμένη υποψηφιότητα φαίνεται να προσκρούει σε αντιπροτάσεις που έχουν άλλοι Ιεράρχες όπως ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η συνεδρίαση της Τρίτης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά στο σκέλος που αφορά στην κάλυψη της Μητρόπολης Νέας Κρήνης αφού οι ζυμώσεις στο εκλεκτορικό σώμα είναι πολλές και έντονες χωρίς να ταυτίζονται απαραίτητα με την αρχιεπισκοπική πρόταση.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ