Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια αλλά και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου αρχιμανδρίτη Εφραίμ Παναούση στην Ιερά Συνοδική και Σταυροπηγιακή Παναγίας Χρυσοπηγής στο Πολυδένδρι Αττικής από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Ο κ. Ιερώνυμος μετά το τέλος της προβλεπόμενης ακολουθίας αναφέρθηκε εκτενώς στην προσφορά του μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλινίκου στον χώρο της μονής Χρυσοπηγής και τον ευχαρίστησε θερμά για αυτό του το έργο. Στον νέο καθηγούμενο ευχήθηκε να είναι ευάρεστος στο Θεό, στην αδελφότητα και στους ανθρώπους που έρχονται να προσκυνήσουν σ’ αυτόν τόπο.

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε τις προσπάθειές του να δημιουργήσει αρχικά την αδελφότητα και στη συνέχεια τη μονή της Χρυσοπηγής ενώ αναφέρθηκε και στο ποικίλο φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο του νέου ηγουμένου στον οποίο πατρικά είπε: “σου παραδίδω τους κόπους μιας ζωής, να είσαι ταπεινός διάκονος της εκκλησίας”.

Ο νέος ηγούμενος π. Εφραίμ στον ενθρονιστήριο λόγο του αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην πορεία που τον οδήγησε στον μοναχικό βίο, ευχαρίστησε όσους στάθηκαν συμπαραστάτες του στις δυσκολίες που αυτός συνεπάγεται και ιδιαιτέρως στους γονείς του που οι ίδιοι τον προσέφεραν στο μοναστήρι. Εκτενής ήταν επίσης η αναφορά του στην εμπειρία του από την ιεραποστολή στην Αφρική. Τέλος, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών με την παράκληση να συνεχίσουν μαζί με την ιερά σύνοδο να συνδράμουν στο έργο της μονής.

Παρόντες στην ενθρόνιση του νέου ηγουμένου ήταν οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σάμου Ευσέβιος, πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Γουϊνέας Γεώργιος και Σιγκαπούρης Κωνσταντίνος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η τελετή και ακολουθία ενθρονίσεως του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ Παναούση, στο Πολυδένδρι Αττικής υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Δημοσιεύτηκε από εκδόσεις Χρυσοπηγή στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019