Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:03

Ενθρονίστηκε ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (BINTEO)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά | Αποστολή Λαμία- Αναστάσιος Βόπης Την πρόθεσή του ότι έρχεται στη μητρόπολη Φθιώτιδος για να διακονήσει όλους ανεξαιρέτως εξέφρασε στον λόγο του ο νέος μητροπολίτης κ. Συμεών, κατά την τελετή της ενθρόνισής του, λίγο νωρίτερα στον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία.

“Δεν έρχομαι στη ζωή σας για να είμαι ένα άψυχο και άσαρκο σύμβολο μιας θεσμικής εξουσίας, που μέσα από τις διατυπώσεις μιας εξωτερικής εθιμοτυπίας ή τυπικής τελετουργίας θα επιβάλλομαι στανικά στον ορίζοντα της ζωής σας. Έρχομαι για να διακονήσω το είναι σας ως πατέρας και ποιμένας της καρδιάς σας. Έρχομαι για τους πτωχούς, τους αδύνατους, τους πονεμένους, τους θλιμμένους, τους καταφρονεμένους αυτού του κόσμου. Όλοι ανεξαιρέτως, οποιασδήποτε προελεύσεως, οποιαδήποτε υπαρξιακής τοποθετήσεως, οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας, εφόσον αναπνέετε το οξυγόνο και βαδίζετε στη γη και ατενίζετε τον ουρανό μέσα στα κανονικά όρια της τοπικής μας Εκκλησίας της Φθιώτιδος είστε όλοι σας μέσα στην αγκαλιά της καρδιάς μου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών.

Χαρακτηρίζοντας τον επιβατήριο λόγο του ως “δημόσια εξομολόγηση”, ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος επισήμανε ότι δεν προτίθεται να προβεί σήμερα σε προγραμματικές δηλώσεις ή να παρουσιάσει τους στόχους της ποιμαντορίας του, αλλά μόνο λόγια καρδιάς προς το ποίμνιό του.

“Ανοίξτε την καρδιά σας, αγαπημένα μου παιδιά της Φθιωτικής γης. Απευθύνομαι σε όλους σας, διότι σας μιλάει σήμερα όχι η διάνοια μήτε η σκέψη ούτε οι ρομαντικοί οραματισμοί του νέου επισκόπου και μητροπολίτου σας, αλλά σας μιλάει η καρδιά μου. Και μέσα στην καρδιά μου είστε ήδη και θα είστε για πάντα όλοι σας. Κι εσείς που είστε παρόντες σήμερα και όσοι είστε απόντες”, τόνισε ο κ. Συμεών.

https://www.facebook.com/orthodoxiainfo/videos/568854073917762/

Θέλοντας να διαβεβαιώσει το ποίμνιό του για τη διάθεση διακονίας με την οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στη μητρόπολη, ο κ. Συμεών έκανε την πρώτη του ανακοίνωση. “Ως συμβολική έκφραση αυτής της διαθέσεως μου και των προθέσεων μου σας ανακοινώνω ότι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα τελέσω την πρώτη μου Θεία Λειτουργία σε ένα από τα μικρά ορεινά χωριά της Μητροπόλεως μας. Θα λειτουργήσω στο Νικολίτσι της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας στο Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο χωριό που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως μας και που αυτήν την ώρα έχει μονάχα ένα κάτοικο. Γι’ αυτόν τον ένα, για τον κάθε ένα, γι’ αυτόν τον φύλακα του χωριού και για τον κάθε θεματοφύλακά της ιστορίας του τόπου μας θα λειτουργήσω εκεί την επόμενη Κυριακή. Να τον ευλογήσω, να τον ασπασθώ και να του πω και να του φανερώσω ότι η Εκκλησία μας είναι η μάνα όλων και ότι ο επίσκοπός του είναι γι΄ αυτόν πατέρας, αδελφός, φίλος, οικείος”, δήλωσε ο κ. Συμεών.

Ο νέος μητροπολίτης Φθιώτιδος εξέφρασε, ακόμη, την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό “που εμπιστεύεται στα χέρια μου ένα λαό εργατικό και δραστήριο, ευσεβή και τίμιο, αυθεντικό και γνήσιο, παραδοσιακό και συνάμα φιλοπρόοδο, ένα λαό φιλόπατρη, πολιτισμένο, ευγενή, φιλόξενο και ανοιχτό”.

Ξεχωριστή μνεία έκανε στον λόγο του ο κ. Συμεών στους νέους ανθρώπους, απευθύνοντας “ειδικό προσκλητήριο στην ευλογημένη νεολαία μας, αλλά και σε κάθε ανήσυχο άνθρωπο που θέλει να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες του, τα τάλαντα του, τα χαρίσματα του, τον έστω και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του στο έργο της Εκκλησίας μας”.

Επιπλέον, ο κ. Συμεών προέτρεψε το ποίμνιό του σε διάλογο και προσφορά στον συνάνθρωπο, λέγοντας συγκεκριμένα “καλώ σε δημιουργικό διάλογο όλη την κοινωνία, γιατί μονάχα με τον ειλικρινή διάλογο, με την αμοιβαία κατανόηση και με το τίμιο άνοιγμα του ενός προς τον άλλο μπορούμε να κάνουμε πολλά για την αγάπη του Χριστού και για την αγάπη των αδελφών μας. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί ένα κίνημα εθελοντισμού, αγάπης και προσφοράς. Να βάλουμε όλοι μπροστά τα ουσιώδη, που μας ενώνουν, και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα αναλώσιμα, τα φθαρτά και τα μάταια, που μας διαιρούν και μας χωρίζουν. Η τοπική μας Εκκλησία και ο επίσκοπος σας θα είναι το ορατό σημείο της ενότητας, η νησίδα συνάντησης κάθε ετερότητας”.

Τέλος, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, λέγοντας ότι “ζητώ ταπεινά και με άπειρο σεβασμό την ευχή και ευλογία του πολυσεβάστου πνευματικού μου πατέρα, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρίου μου Κυρίου Ιερωνύμου, ο οποίος είναι για μένα στο ιστορικό διηνεκές της ζωής μου το σαρκωμένο υπόδειγμα αρχιερωσύνης και ποιμαντικής διακονίας, και δηλώνω και πάλι σήμερα, όπως έπραξα ευκαίρως και ακαίρως πολλάκις στο παρελθόν, ιδίως κατά την εις επίσκοπον χειροτονία μου, και ενώπιον συμπάσης της Εκκλησίας, την αταλάντευτη αφοσίωση μου στο πρόσωπο Του, την αιώνια ευγνωμοσύνη μου προς Αυτόν, την αδιαπραγμάτευτη υπακοή και εχεμύθεια μου, το εξ’ όλης της καρδίας μου σύμψυχον και σύμψηφον μου στις εισηγήσεις και τα κελεύσματα Του”.

https://www.facebook.com/orthodoxiainfo/videos/593185654767903/

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ανέγνωσε την απόφαση της εκλογής του νέου μητροπολίτη.

Ο τοποτηρητής της μητρόπολης Φθιώτιδος, μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, μίλησε για το έργο του επισκόπου, ο οποίος “επιτελεί το διπλό λειτούργημα της ενότητας που του απευθυνει η Εκκλησία, τόσο εντός της τοπικής Εκκλησίας, ενώνοντας τα μέλη της, αλλά και εκτός αυτής, ενώνοντας τα μέλη της τοπικής Εκκλησίας με την καθόλη Εκκλησία”.

Απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδος, ο κ. Ιγνάτιος είπε “διαδέχεσθε έναν αξιοσέβαστο και αποτελεσματικό ποιμενάρχη, τον μακαριστό Νικόλαο, που εργάστηκε άοκνα, αγάπησε τον τόπο και τον λαό του, ανασυγκρότησε τη μητρόπολη και άφησε πίσω του αξιοθαύμαστες δομές και ένα καλλιεργημένο γεώργιο του Κυρίου”, προσθέτοντας ότι “αναλαμβάνετε σημαντικό κεφάλαιο από τον προκάτοχό σας το οποίο είναι οι καλλιεργημένοι κληρικοί, ο ευσεβής λαός και οι ακμάζουσες μονές της μητρόπολης”.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και “μεταφέροντας την ευλάβεια της φθιωτικής κοινωνίας που κοσμείται από βαθιά πίστη και ακλόνητη αγάπη στην Εκκλησία”, καλωσόρισε τον κ. Συμεών, λέγοντας ότι “είστε από σήμερα ο σεπτός πατέρας που θα έχει στα χέρια του το πηδάλιο της φθιωτικής εκκλησίας”. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε προς τον κ. Συμεών ότι “σας υποδεχόμαστε με ενθουσιασμό ως τον καλό σπορέα για να συμμετέχουμε πιο δυναμικά στην μεγάλη του Χριστού Εκκλησία” και ευχήθηκε “η ποιμαντορική ράβδος σας να είναι δάδα της ορθοδοξίας”.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υπογράμμισε το φιλανθρωπικό έργο του νέου μητροπολίτη Φθιώτιδος, τονίζοντας ότι “με ανιδιοτέλεια και πραγματική αφοσίωση επιτελεί πλούσιο έργο προς τον συνάνθρωπο”.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι “έχουμε ανάγκη από επισκόπους που γνωρίζουν το ιστορικό βαθος αλλά ζουν στο σήμερα, που έλκουν τους ανθρώπους κοντά τους και, με όπλο την ορθόδοξη πίστη, τους εμπνέουν να γίνονται δημιουργικοί”. Εξέφρασε, ακόμη, την πρόθεσή του για συνεργασία με τον νέο μητροπολίτη, λέγοντας ότι “τείνουμε χείρα συνεργασίας για να δουλέψουμε μαζί για κάθετι που μπορεί να ανακουφίσει την ψυχή και να κάνει πιο όμορφη τη ζωή του ανθρώπου”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ