Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 2:04

Ενθρονίστηκε ο ηγούμενος της μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25/9 η Ενθρόνιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού, Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Ο Αρχιμ. Νεκτάριος εξελέγη παμψηφεί στον Ηγουμενικό θρόνο κατά τις εκλογές που διεξήγαγε η Αδελφότητα της Μονής στις 3/9.

Στην τόσο σημαντική, για την ιστορία της Μονής, τελετή της Ενθρονίσεως παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, Ηγούμενοι Ιερών Μονών από την Ελλάδα και την Ρουμανία, αντιπροσωπείες Ιερών Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας, πλήθος Κληρικών, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, εκπρόσωποι της 111Π.Μ. και μέγα πλήθος προσκυνητών.

Μετά τον Εσπερινό, ξεκίνησε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως, κατά την οποία ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε στον νέο Ηγούμενο τον Ηγουμενικό Σταυρό, την Ηγουμενική Ράβδο και του Ηγουμενικό Μανδύα και τον ανεβίβασε στον Ηγουμενικό Θρόνο, ενώ το ΑΞΙΟΣ! Κλήρου και λαού δονούσε τους θόλους του ιστορικού Καθολικού της Μονής.

Αμέσως μετά, ο Αρχιμ. Νεκτάριος εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του, στον οποίο έκανε αναδρομή στις απαρχές της Μοναχικής του ζωής, στην ακριτική Ξάνθη, υπό την σκέπη του οικείου Ποιμενάρχου κ. Παντελεήμονος και εξέφρασε το ιερός δέος του μπροστά στην ευθύνη που η Εκκλησία εναποθέτει στους ώμους του, να ποιμαίνει και να καθοδηγεί πνευματικώς την λογική μάνδρα της ιστορικής Ιεράς Μονής Ξενιάς.

Με ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο για την στήριξη και αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ με συγκίνηση αναφέρθηκε στον προκάτοχό του στην Ηγουμενία, νυν Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριο, ο οποίος «ουδέποτε λησμόνησε την Μονή της μετανοίας του, τον τόπο που αγάπησε, φρόντισε και ανέδειξε». Περαίνοντας τον λόγο του, επικαλέστηκε τις ευχές όλων και τις Πρεσβείες της κυρίας Θεοτόκου, Παναγίας Ξενιάς, για την ευόδωση τη Ηγουμενίας του.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε στον νέο Ηγούμενο ότι «το σημερινό γεγονός είναι το φυσικό αποτέλεσμα της μέχρι τώρα παρουσίας σου στη Μονή και στην Τοπική μας Εκκλησία… Διαδέχεσαι τον νέο κτήτορα της Μονής, Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο, τον οποίο και προσωπικά ευγνωμονώ, γιατί η προσφορά του καταγράφεται στην ιστορία… Στο πρόσωπό σου βρήκα την απάντηση στις προσευχές και τις δικές μου και εκείνου, να μη μείνει ορφανό το Μοναστήρι. Η παρουσία σου μας έδωσε ελπίδα, που έγινε βεβαιότητα και εμπιστοσύνη».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «στα χρόνια της Επισκοπικής μας διακονίας στεκόμαστε απέναντι στα Μοναστήρια μας όχι δεσποτικά, ούτε ελεγκτικά, αλλά μόνο προστατευτικά, πιστεύοντας στην βασική αρχή της Ορθόδοξης Παράδοσης ότι το Μοναστήρι είναι ένας οργανισμός ζωντανός, την ευθύνη του οποίου έχει ο Ηγούμενος και ουδείς άλλος. Δυστυχώς, πολλές φορές, η λανθασμένη αντίληψη της σχέσης του Επισκόπου με τα Μοναστήρια επέφερε πολλά βάσανα στην Εκκλησία μας, παλαιότερα και σήμερα… Ο Επίσκοπος είναι μόνον ο προστάτης, φύλακας, και υπερασπιστής των Μοναστηριών…».

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο Γέροντας Νεκτάριος «θα είναι εκφραστής και συνεχιστής της Ορθοδόξου Παραδόσεως πνευματικότητας και αγιότητας, που εκπηγάζει απ’ αυτόν τον τόπο. Εδώ έζησαν άγιοι, ουσιαστικοί μάρτυρες της πίστεως και της κοινοβιακής ασκήσεως… Τα Μοναστήρια μας είναι η ραχοκοκαλιά της Ορθοδοξίας. Εδώ ο πιστός αντλεί ειρήνη ψυχής και πνευματική καθοδήγηση, που οφείλεις διαρκώς να παρέχεις. Ανέκαθεν διαδραμάτιζαν ρόλο εθνικό και απελευθερωτικό, ρόλο ενοποιητικό, που πρέπει να συνεχίζουν στην εποχή μας, που τόσο τον έχει ανάγκη. Γι΄ αυτό η κληρονομιά είναι βαριά».

Αμέσως μετά, ο νέος Ηγούμενος δέχθηκε τις ευχές Κλήρου και λαού. Ας είναι Άξιος και καλοστεριωμένος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ