Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 | 14:30

Ενημέρωση κληρικών της μητρόπολης Ιλίου για το trafficking

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ενημέρωση των επιμορφούμενων Κληρικών που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Η ενορία ως κύτταρο της τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοπρονοιακής στήριξης», που υλοποιεί η Μητρόπολη ΙΛίου, σε συνεργασία με το ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου.

Η πρωτοβουλία για την ενημέρωση αυτή ανήκει στον Σεβασμώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα και εντάσσεται στα πλαίσια της προ ολίγων ημερών ανακοινωθείσας συνεργασίας μεταξύ της Μητροπόλεως Ιλίου και της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Α21, στην κατεύθυνση της από κοινού αντιμετώπισης του μείζονος σημασίας κοινωνικού προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking).

Την ενημέρωση των Κληρικών ανέλαβαν ο Συντονιστής της Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109 κ. Δημήτριος Κοντούδης και η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης της Α21 κα Λητώ Καραγκούνη.

Οι δύο ομιλητές ανέπτυξαν διεξοδικά το θέμα, παρουσιάζοντας το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων και τις μορφές του, τις παγκόσμιες στατιστικές εκτιμήσεις του φαινομένου, τις βασικές ενδείξεις αναγνώρισης των θυμάτων trafficking και τις κεντρικές δράσεις της οργάνωσης Α21, ενώ εξετάστηκαν και οι ιδιαιτερότητες των θυμάτων εμπορίας, καθώς και οι επιπτώσεις του τραύματος που προκαλείται από την απάνθρωπη εκμετάλλευσή τους στην ψυχική τους υγεία.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν ερωτήματα από την πλευρά των Κληρικών, έγινε αναφορά σε γεγονότα που συνάντησαν και οι ίδιοι κατά την άσκηση του ποιμαντικού τους λειτουργήματος και προτάθηκαν καλές πρακτικές, τόσο στο σκέλος του εντοπισμού και της υποστήριξης των θυμάτων, όσο και στο σκέλος της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας – Πολιτείας – ΜΚΟ για τον δραστικό περιορισμό του φαινομένου.

Από την Πλευρά του ο μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Εκκλησίας και του ΥΠΕΞ, το οποίο απηύθυνε μέσω σχετικής επιστολής του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για τις αξιόλογες κι εξαιρετικά διαφωτιστικές εισηγήσεις τους και αναφέρθηκε στη συνέχιση των δράσεων που είχε ο ίδιος προτείνει για την ουσιαστική εμπλοκή της Εκκλησίας στην θεραπεία του «μεταστατικού καρκινώματος» που ονομάζεται εμπορία ανθρώπων και θίγει άμεσα την ανθρώπινη ελευθερία κι αξιοπρέπεια.

Ειδικότερα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως τα αμέσως επόμενα βήματα της συνεργασίας προβλέπουν: Α) Τη διοργάνωση ημερίδας, όπου θα συμμετάσχει το σύνολο των Κληρικών και λαϊκών στελεχών της Μητροπόλεως, με στόχο την εντατικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους πάνω στο πρόβλημα και το σχεδιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών παρεμβάσεων. Β) Την ενημέρωση των στελεχών του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» (KSPM-ERP), του οποίου τυγχάνει Πρόεδρος, με σκοπό τον εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται υπό καθεστώς εκμετάλλευσης.

Τέλος αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες που έχει ήδη ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες και αφορούν την ένταξη στελεχών του ΥΠΕΞ και της Α21 στο πανελλήνιο δίκτυο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων, στην οποία είναι Πρόεδρος, όπως και στο αντίστοιχο δίκτυο που λειτουργεί εντός της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, καθώς και στην συμπερίληψη (από τον προσεχή Σεπτέμβριο) του φαινομένου του trafficking και των μορφών εντοπισμού κι αντιμετώπισής του, ως αντικειμένου επιμόρφωσης των Κληρικών και λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας μας, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονεί το ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών του οποίου τελεί Αναπλ. Πρόεδρος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ