Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 | 23:30

Εμμένουν οι κληρικοί στην άρνηση εξόδου απο το Δημόσιο – Θα σας διασφαλίσουμε απαντά το υπουργείο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Την θέση πως δεν επιθυμούν την έξοδο τους από το μισθολόγιο του Δημοσίου επανέλαβαν στον υπουργό Παιδείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των κληρικών.

Επί δύο ώρες οι εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ και της Ένωσης Κληρικών Κρήτης συζητούσαν με τον υπουργό Παιδείας, τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και τον γενικό γραμματέα θρησκευμάτων για τις προτάσεις της Κυβέρνησης η οποία επιμένει πως θα διασφαλίσει πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών.

“Δεν θέλουμε να φύγουμε  βιαίως από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών” δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ιερέων της Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης με τον οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ ο οποίος επανέλαβε την “κόκκινη γραμμή” των ιερέων περί μη αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για μια ειλικρινή συζήτηση με την οποία κλείνει ο πρώτος κύκλος του διαλόγου ο οποίος θα συνεχιστεί ανακοινώνοντας πως στις 21 Δεκεμβρίου θα υπάρξει νέα συνάντηση. Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως η συμφωνία που θα προκύψει στο τέλος δεν θα μπορεί να αλλάξει μονομερώς απαντώντας στον κύριο προβληματισμό που έχουν εκφράσει οι κληρικοί σχετικά με την μελλοντική διασφάλιση της.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Είχαμε τη χαρά σήμερα να συναντηθούμε με το Σύνδεσμο Ιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης και τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος μαζί με τους έγκριτους νομικούς. Μαζί μας ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Μας εξέφρασαν τις αγωνίες τους και πολλά ερωτήματα που ήταν αποτέλεσμα μιας όχι πλήρους κατανόησης του πλαισίου Συμφωνίας.

Ήταν μία ειλικρινής συζήτηση. Είναι μία συζήτηση που δεν έχει τελειώσει αλλά, σήμερα ειδικά, τελειώνει ο πρώτος κύκλος αυτών των συζητήσεων. Άρα, με όσα ακούσαμε, με όσα καταγράψαμε, θα προχωρήσουμε στο τρίπτυχο: εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, διασφάλιση -και το υπερτονίζω αυτό- των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Καταλήξαμε ομόφωνα ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους νομικούς για να διαμορφωθεί ένα κείμενο  που θα σταλεί στους πατέρες και στις 21 Δεκεμβρίου θα ξανασυναντηθούμε αφού θα έχουν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές το κείμενο και οι όποιες παρατηρήσεις.

Άρα, ήταν για μας μία εξαιρετική ημέρα. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους ιερείς και επίσης να κωδικοποιήσουμε και τους προβληματισμούς αλλά κυρίως να αποσαφηνίσουμε πολλά πράγματα που νομίζω ήταν και ιδιαίτερα πειστικά. Να τελειώσω με ένα στοιχείο που μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο και το οποίο μπορεί να μην έχει γίνει κατανοητό δημοσίως.

 Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μίας Συμφωνίας σημαίνει -και θα έχει κι άλλα πράγματα- ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η Συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη. Άρα, η κατοχύρωση που θα προέρχεται μέσα από αυτήν την κύρωση είναι μία κατοχύρωση πολύ πιο έντονη από ό,τι υπάρχει σήμερα ως προς τη μισθοδοσία ή ό,τι άλλο περιέχει αυτή η Συμφωνία».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΚΕ – π. Γεωργιος Σελλής

«Μεταφέραμε σήμερα στον Υπουργό τις αγωνίες των κληρικών και των οικογενειών τους μετά από τη Συμφωνία των δύο ανδρών, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού. Μας άκουσε με προσοχή –θέλω να πιστεύω- και με τους συνεργάτες του, και θα περιμένουμε γραπτά αυτά τα οποία θα θέτει η Συμφωνία. Επίσης, θέλω να πω ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος που εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών της Ελλάδος εμμένει στο νομικό καθεστώς και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει όσον αφορά, εννοείται, τις σχέσεις των κληρικών με το ελληνικό δημόσιο. Να περιμένουμε, λοιπόν, όπως είπε και ο Υπουργός, γραπτά αυτά τα οποία έχει διατυπώσει για τη Συμφωνία».

Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε με τον Υπουργό τα θέματα που μας αφορούν. Έγινε ένας καλός διάλογος και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε. Εμείς, μεταφέραμε από την Κρήτη τον παλμό, τον προβληματισμό των Ιερέων για ό,τι γίνεται. Ο κ. Υπουργός μας άκουσε με προσοχή. Δεύτερον, εμείς επιμένουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, γιατί δεν το επιλέξαμε εμείς, η Πολιτεία μας έβαλε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν δεχόμαστε να φύγουμε από εκεί βιαίως. Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό, και εκείνος ευχαρίστως το δέχτηκε, όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα και την περασμένη Κυριακή εδώ στον ίδιο χώρο στο Υπουργείο, να τα επεξεργαστούν και να μας τα δώσουν γραπτά για να μπορέσουμε και εμείς – έχουμε τα όργανα μας, έχουμε τους Συνδέσμους μας στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα- να εκφέρουμε τις απόψεις μας για τόσο καυτά θέματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ