Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 17:40

Εμμένει στην πρόταση του ο Αρχιεπίσκοπος και δηλώνει αισιόδοξος για υιοθέτηση της συμφωνίας από την ΙΣΙ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Αποφασισμένος να υποστηρίξει μέχρι τέλους τις αλλαγές που προωθεί η συμφωνία του με τον Πρωθυπουργό, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία κατέληξε στα πρόσωπα τα οποία θα απαρτίζουν την επιτροπή η οποία θα συζητήσει με την Κυβέρνηση τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστήριξε πως «Εμείς έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, ότι θα υιοθετήσει η Ιεραρχία, διότι αποβλέπουμε όλοι μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση, αλλά πως αυτό το υλικό αντικείμενο που γίνεται πνευματικό, θα γίνει εργαλείο στα χέρια της Εκκλησίας».

Μάλιστα η φράση «…αποβλέπουμε όλοι μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση…» ερμηνεύεται ως έμμεση μομφή του Αρχιεπισκόπου προς μερίδα των διαφωνούντων Ιεραρχών στους οποίος όπως έχει δηλώσει και το παρελθόν, διαπιστώνει προσωπικά κίνητρα.

ΤΙ ΕΙΧΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ

Απευθυνόμενος προς τα μέλη της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των επαφών του με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά σημείωσε είχε «βομβαρδιστεί» από «μυθεύματα» του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας του Κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μάλιστα αποκάλυψε στους συνοδικούς μητροπολίτες πως η πραγματικότητα που αντιμετώπισε ήταν ιδιαίτερα σκληρή.

«Ένα τέτοιο μήνυμα, δηλαδή, α) «του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας», β) η απειλή να μεταβληθούν οι ενορίες από Ν.Π.Δ.Δ. σε Ν.Π.Ι.Δ., γ) η μισθοδοσίας του Κλήρου να συνεχισθή μόνο για μια διετία, με παράταση κατά χάριν για άλλη μια διετία με Π.Υ.Σ., δ) στη συνέχεια η Εκκλησία να φροντίσει από μόνη της τα οικονομικά του οίκου της, δεν ήταν δυνατόν να με αφήση ήσυχο» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στη συνεδρίαση.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει η ενημέρωση του προέδρου της επιτροπής, μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, ο οποίος θα συγκαλέσει την επιτροπή σε μια πρώτη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει η ευκαιρία να γίνει ενημέρωση και να χαραχθεί η διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθηθεί.

Στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η «κόκκινη γραμμή» που χάραξε η Ιεραρχία είναι δεσμευτική για την επιτροπή. Όμως στην περίπτωση που η Κυβέρνηση εμείνει στην πρόταση της για αλλαγή του καθεστώτος δεν αποκλείεται η επιτροπή να ακούσει τις θέσεις αυτές ώστε να τις μεταφέρει με τη σειρά της στην Ιεραρχία η οποία ούτως η άλλως θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Άλλωστε η παρουσία του επίκουρου καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ κ. Βασίλη Κονδύλη, ενός πολύπειρου νομικού ειδικευμένου σε θέματα δημοσίου και δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου, δείχνει πως η Εκκλησία της Ελλάδος προσέρχεται στον διάλογο προετοιμασμένη για όλα τα θέματα.

Πάντως ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να ελπίζει πως θα προκυψουν θετικά αποτελέσματα από τον διάλογο αυτό αφού όπως δήλωσε εξερχόμενος του συνοδικού μεγάρου το μεσημέρι “Όλοι οι διάλογοι ειναι καλό πράγμα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ