“Στην εκκλησιαστική διακονία αυτό που επιβάλλεται, δεν είναι ο θόρυβος και η κοσμική επίδειξη. Αυτό που καθιερώνει τον ιερό ποιμένα είναι η αλήθεια που κρύβεται στο βάθος. Αλίμονο αν πιστεύσουμε και οι ποιμένες και ο λαός, ότι η ιερατική μας διακονία είναι κοσμικών συνθηκών και προσωπικών δυνατοτήτων.”
Με μια σύντομη αλλά πολύ εμπνευσμένη ομιλία περί της ταπεινοφροσύνης, ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων από την Πατριαρχική Μονή Στροφάδων & Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο, τόνισε ένα από τα χαρίσματα που ήταν κοσμημένος ο σήμερα εορταζόμενος Αγιος Διονύσιος Αιγίνης.
Ο κ. Χαρίτωνας επεσήμανε τα της προσωπικότητας του Αγίου Διονυσίου η οποία όπως είπε “δεν παρουσίαζε μια πλευρά της χριστιανικής ζωής, αλλά ένα σύνολο χριστιανικών αρετών” λέγοντας ότι “πρόκειται για μια προσωπικότητα στην οποία η αγιότητα και η αρετή ήταν ολοκληρωμένες. Όσους ύμνους και εγκώμια και αν αφιερώσουμε στον Άγιο Διονύσιο δεν θα ήταν να τον υμνήσουν δεόντως.” Και συνέχισε λέγοντας πως “η ζωή του Αγίου Διονυσίου δεν ήταν τίποτ’ άλλο από μια μαρτυρία του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Η πίστη του στον Θεό, η αγάπη του για την Εκκλησία, η εμπιστοσύνη και η υπακοή στο θείο θέλημα χάλκευσαν την ψυχή του και τον κατέστησαν σε άριστο Ποιμένα των ψυχών, ο οποίος γνώριζε τα λογικά πρόβατα αλλά και αναγνωριζόταν από αυτά”.
“Η ταπεινοφροσύνη και η αγάπη ήταν από τα κύρια γνωρίσματα που ήταν κοσμημένος ο Άγιος Διονύσιος, κάτι που απέδειξε εμπράκτως στην συγχώρεση του φονιά του αδελφού του. Αυτό όμως είναι κάτι που, δυστυχώς και οι ποιμένες και ο λαός το ξεχνάμε. Μας ξεγελά η επιφάνεια. Δεν προσέχουμε στο βάθος των πραγμάτων. Στην εκκλησιαστική διακονία αυτό που επιβάλλεται, δεν είναι ο θόρυβος και η κοσμική επίδειξη. Αυτό που καθιερώνει τον ιερό ποιμένα είναι η αλήθεια που κρύβεται στο βάθος. Αλλά για να δει κάποιος την αλήθεια, θα πρέπει να την αναζητήσει και να την μελετήσει σε αυτούς που έχουν ταπεινό φρόνημα. Αλίμονο αν πιστεύσουμε και οι ποιμένες και ο λαός, ότι η ιερατική μας διακονία είναι κοσμικών συνθηκών και προσωπικών δυνατοτήτων. Τότε θα μας εγκαταλείψει η θεία χάρις και θα μείνουμε κενοί!”. Γιατί “Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν.”
Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος, σκιαγραφώντας τις αρετές του Αγίου της “συγγνώμης” τόνισε “η ταπεινοφροσύνη, όχι ως αίσθημα μειονεξίας η κατωτερότητας όπως λένε οι ψυχολόγοι, ή ακόμα χειρότερα ως ταπεινολογία που είναι ψέμα και υποκρισία. Αλλά ταπεινοφροσύνη ως βαθειά αρετή που είναι η βάση της πνευματικής προκοπής. Πάνω στην ταπεινοφροσύνη στηρίζεται το οικοδόμημα του Χριστιανισμού, του χριστιανικού βίου αλλά και της ζωής των Αγίων της Εκκλησίας.
Κατέληξε για τον τιμώμενο Άγιο Διονύσιο χρησιμοποιώντας μια φράση του Μεγάλου Βασιλείου προς τους ποιμένες «Μή σέ βαθμός κλήρου ἐπαιρέτω, ἀλλά μᾶλλον ταπεινούτω. Προκοπή γάρ ψυχῆς, προκοπή ταπεινώσεως· ὑστέρησις καί ἀτιμία ἐξ ὑψηλοφροσύνης τίκτεται. Ὅσον ἐγγίζειν σε τῶν ἱερατικῶν βαθμῶν τοῖς μείζοσι συμβαίη, τοσοῦτον ταπείνου σεαυτόν…».
Δηλαδή, «μη σε κάνη να υπερηφανεύεσαι ο ιερατικός βαθμός, αλλά μάλλον να σου γίνεται υπόμνηση για να ταπεινοφρονείς. Γιατί όσο περισσότερο κανείς ταπεινοφρονεί, τόσο περισσότερο πνευματικά προκόβει· η πνευματική κενότητα και εσωτερική φτώχεια γεννιέται από την υψηλοφροσύνη. Όσο περισσότερο πλησιάζης στους ανώτερους ιερατικούς βαθμούς, τόσο πιο πολύ να ταπεινοφρονής». Αυτές είναι άγιες αλήθειες, που τις ενσαρκώνει η έμψυχη εικόνα της ταπεινοφροσύνης με πρώτο της καρπό την πραότητα, ο άγιος Διονύσιος, που παρέμεινε ταπεινός δούλος του Θεού.”
Ο κ. Χαρίτων ευχήθηκε επίσης ο πολιούχος της νήσου, Άγιος Διονύσιος να χαρίζει “ταχείαν και σταθηράν αποκατάσταση της υγείας του Ποιμενάρχου Ζακύνθου κ. Διονυσίου.”
Φωτογραφία από το e-περιοδικό Νυχθημερόν