“Έφυγε” την παραμονή των Χριστουγέννων ο μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929. Υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού (1953-1954). Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-1952), της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτορας (1980).

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Ορθοδόξου Συνδέσμου Νεολαίας (1955-1964), Επισκέπτης Καθηγητής του Οικουμενικού Ινστιτούτου της Γενεύης (1961) και των Πανεπιστημίων Λουβαίν και Σικάγου (1977), Καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο Σεούλ Κορέας (1996) και Πρόεδρος Ομάδος Εργασίας του «Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» του Υπουργείου Παιδείας, ως υπεύθυνος για την σύνταξη του αναλυτικού Προγράμματος και των αντιστοίχων βιβλίων Χριστιανικής Αγωγής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (1980-1985).

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1962 και Πρεσβύτερος το 1963 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Κωνσταντίνου. Την 14η Δεκεμβρίου 1968 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Αχελώου και η χειροτονία του έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Την 12η Μαΐου 2000 ανυψώθηκε σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη.

Υπηρέτησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών από διάφορες καίριες διοικητικές θέσεις, ως Γενικός Υπεύθυνος Προνοιακού και Κοινωνικού Έργου, Αντιπρόεδρος Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, Αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, Διευθυντής της «Κεντρικής Διεύθυνσης Ποιμαντικού Έργου», αλλά και την Ιερά Σύνοδο ως Πρόεδρος της «Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Οικολογίας».

Υπήρξε ο Ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής της «Χριστιανικής Αλληλεγγύης» (1969), ο Ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής της «Διεύθυνσης Νεότητας», Ιδρυτής της «Υπηρεσίας Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», της «Υπηρεσίας Γυναικείων Θεμάτων» των «Ενοριακών Συνάξεων Μελέτης Αγίας Γραφής».

Υπήρξε πολυγραφότατος, αφού συνέγραψε περί τα 74 βιβλία Θεολογικού και Παιδαγωγικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων 15 τόμοι Κατηχητικών Βοηθημάτων.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 12 μ.μ. και η ταφή θα γίνει την ίδια ημέρα στον παλαιό ναο του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο.

Η σωρός θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα απο νωρίς το πρωί του Σαββατου όπου και θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία.

Ετικέτες: