Απεδήμησε προς Κύριον το πρωί της Τρίτης, 21 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 95 ετών ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κυκκώτης, Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη, 22 τρέχοντος μηνός, στο Καθολικό της Κεντρικής Ιεράς Μονής Κύκκου, στις 2:30 το απόγευμα και ο ενταφιασμός θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο της Μονής.

Ο εκλιπών, κατά κόσμο Δημήτριος, γεννήθηκε στην κοινότητα Ζώδια της Μόρφου, στις 21 Δεκεμβρίου του 1922, και εντάχθηκε στις τάξεις της Ιεράς Μονής Κύκκου στις 20 Ιουλίου 1936.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1944 χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος από τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου Λεόντιο και μετονομάσθηκε σε Διονύσιο.

Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1950) και το 1960 μετέβη στην Αμερική, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Ο Μακαριστός συμμετείχε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ και πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Για την δράση του αυτή συνελήφθη από τους Άγγλους αποικιοκράτες και εγκλείστηκε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς για 2 και πλέον χρόνια, όπου ανέπτυξε πλούσια πνευματική δράση.

Στις 25 Νοεμβρίου 1979 χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Α΄ σε Πρεσβύτερο, προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη και καταστάθηκε Ηγούμενος της Σεβασμίας Μονής του Κύκκου.

Διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής από τις 25 Νοεμβρίου 1979 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 1983.

Ωσαύτως υπηρέτησε και ως Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας» από το 1974 μέχρι το 1979 και από το 1986 μέχρι το 1997.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: