Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 15:31

Εκλογή Αρχιεπισκόπου Αμερικής: Υπάρχει λόγος να βιαστούμε;

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Του Νίκου Παπαδημητρίου * | Για τη σημασία που παίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην Ορθοδοξία, μάλλον δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά… Αλλά και για την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου δεν υπάρχει λόγος να προστεθεί το παραμικρό.

Να, όμως, αίφνης, που ακούγονται φωνές ότι δεν πρέπει η απόφαση εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου να είναι βιαστική, ότι είναι προτιμότερο να δοθεί χρόνος, ώστε η επιλογή να έχει όλα τα εχέγγυα.

Με άλλα λόγια επιδιώκεται, καθώς ακούμε, από κάποιες πλευρές να μην γίνει η εκλογή τώρα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά αργότερα, εν ευθέτω χρόνω…

Μια τέτοια προσέγγιση γεννά, ωστόσο, ερωτηματικά, για τη σκοπιμότητα αφενός, για τα οφέλη που θα είχε τυχόν αναβολή της εκλογής αφετέρου.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης πιστεύουμε πως έχουν όλη την πείρα και τα ασφαλή κριτήρια για τη βέλτιστη επιλογή. Τυχόν αναβολή δεν θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας, οι εν δυνάμει υποψήφιοι για τη σημαντικότερη Αρχιεπισκοπή του Οικουμενικού Θρόνου θα είναι ίδιοι και μετά από ένα μήνα, δύο, τρεις κ.ο.κ.

Αντιθέτως, τυχόν αναβολή θα επέτεινε την αίσθηση εκκρεμότητας, θα άφηνε ουσία ακέφαλη την Αρχιεπισκοπή έως ότου εκλεγεί ο διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Κατάσταση το ολιγότερο προβληματική, με δεδομένες, πολύ περισσότερο, τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για οικονομική κακοδιαχείριση και που θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να διαπιστωθεί ότι, όπως ελπίζουμε, δεν ευσταθούν.

Οι καιροί ου μενετοί.

*Ο Νίκος Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος και οι απόψεις είναι προσωπικές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ