ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 με επιτυχία οι εργασίες του τριημέρου διεθνούς διεπιστημονικού οικουμενικού συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) και το ίδρυμα SALLUX, με θέμα «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση: Οι Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις».

Το συνέδριο ξεκίνησε την Τετάρτη 21 Φεβρουάριου, με τη συμμέτοχη πολλών, μεταξύ άλλων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΑΠΘ και την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του CEMES, ομότιμου καθ. κ. Πέτρου Βασιλειάδη. Ο κ. Βασιλειάδης έκανε μια εισαγωγική αναφορά στην παρούσα κατάσταση και στους στόχους του συνεδρίου. Δηλαδή στον οικουμενικό και διεπιστημονικό του χαρακτήρα, καθώς και στην αναλυτική του διάσταση σε σχέση με τα αίτια και τις συνέπειες -από χριστιανικής πλευράς- του προσφυγικού προβλήματος και της οικονομικής κρίσης, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει και τις οικολογικές και διαθρησκειακές πτυχές των ανωτέρω.

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Χαιρετισμούς απεύθυναν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας κ. Ιωάννη Σπιτέρη, του Προέδρου του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Επισκόπου Christopher Hill, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ευαγγελικού Συνδέσμου κ. Γεώργιος Καλοτεράκης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος του SΑLLUX κ. Christiaan Meinen.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Στην πρώτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, μίλησαν ο καθηγητής του Τιμίου Σταυρού π. Εμμανουήλ Κλάψης, ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης, σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, και ο Δρ. Paul Mills, εκπρόσωπος του κινήματος Relational Thinking. Όλοι τους ανέλυσαν την παρούσα κρίση, ο καθένας από τη δική του οπτική, και η συνεδρία ολοκληρωθηκε με γόνιμο διάλογο μεταξύ των συνέδρων.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία υπό την προεδρία του Κοσμήτορα κ. Κωνσταντίνου, στην οποία ο Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων, Διαχριστιανικών και Διαθρησκειακών σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος (ο οποίος μετέφερε και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου), ο ομότιμος καθ. της Χαϊδελβέργης κ. Ulrich Duchrow, εκπρόσωπος του Kairos Europa, και ο Δρ. Λουκάς Ανδριανός, σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς που εκπροσώπησαν ενεργούν πάνω στα φλέγοντα θέματα της παρούσης διπλής κρίσεως.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Στην απογευματινή συνεδρία παρουσιάστηκε το έργο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από τον κ. Vincent Briard, ο οποίος και ανέλυσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά το 2015. Στη συνέχεια πήραν το λόγο αντιπρόσωποι ΜΚΟ και φορέων που ασχολούνται με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το πρόβλημα της φτωχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Caritas Hellas μίλησε η κ. Μαρία Κουτάτζη και από τον Πανελλήνιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο ο κ. Φώτης Ρωμαίος. Ακολούθησαν μαρτυρίες προσφύγων από κέντρα υποδοχής της Ελλάδας και από καταυλισμούς της Ευρώπης, τις οποίες μετέφεραν ο κ. Howard Stern και ο κ. Auke van der Helm. Ο τελευταίος, ως Νομικός Σύμβουλος του ανθρωπιστικού φορέα Stichting Gave, παρουσίασε και την οπτική ενός Χριστιανού πολίτη της Ολλανδίας σε σχέση με το προσφυγικό πρόβλημα.

Από τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου ήταν οι μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, ανδρών και γυναικών, οι οποίοι παραβρέθηκαν στο συνέδριο. Ανάμεσά τους ένας Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε τη γυναίκα και τα τέσσερα αδέρφια του, και ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα με τα παιδιά και τους συγγενείς που επιβίωσαν. Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως η Ισλαμική τρομοκρατική βία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δε διακρίνει μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Οι πιστοί και των δύο θρησκειών έχουν πληγεί εξίσου από την τρομοκρατία, ενώ οι τρομοκράτες δεν έχουν καμία σχέση με τον Θεό ακόμα και αν τον επικαλούνται. Εξέφρασε, επίσης, τον θυμό του για τους χειρισμούς των ισχυρών χωρών, οι οποίοι έχουν διαλύσει τις κοινωνίες στη Μέση Ανατολή και έχουν εξαναγκάσει σε φυγή από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπων.

Στην πρώτη συνεδρία της δεύτερης μέρας, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, και υπό την προεδρία του κ. Duchrow και της αναπλ. καθ. κ. Νίκης Παπαγεωργίου, μέλη χριστιανικών ευρωπαϊκών πολιτικών κινήσεων παρουσίασαν τις δραστηριότητες και το όραμά τους για την Ευρώπη με βάση τις χριστιανικές αξίες. Ο Σλοβάκος Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Χριστιανικής Πολιτικής Κίνησης (ECPM), κ. Branislav Škripek, αναφέρθηκε στο όραμα της ECPM και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Christiaan Meinen ανέγνωσε την εισήγηση του ασθενούντος εκτελεστικού διευθυντού της SΑLLUX κ. Johannes de Jong, με θέμα «Πολιτισμός της ελευθερίας. Το SΑLLUX (άλας και φως του κόσμου) εντός και εκτός των ορίων της Ευρώπης». Τέλος, ο οικονομολόγος Δρ. Paul Mills ανέπτυξε το όραμα του κινήματος Relational Thinking για έναν συν-ομόσπονδο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που στοχεύει σε ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στη βάση ισχυρών κρατών-μελών. Ένα σχέδιο, δηλαδή, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που βασίζεται και διοικητικά αλλά και οικονομικά στις ανθρώπινες σχέσεις (relational plan for Europe).

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία με το γενικό θέμα: «Οι Εκκλησίες και το όραμά τους για την Ευρώπη πέρα από την κρίση», υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και του εκπροσώπου του εκ των χορηγών του συνεδρίου οργανισμού Stichting Gave, κ. Auke der Helm. Πρώτος ομιλιτής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Η Ορθόδοξη θεώρηση για την οικονομική και προσφυγική κρίση. Το όραμα για το μέλλον της Ευρώπης». Ακολούθησε ο Γραμματέας μελέτης για την οικονομική και οικολογική δικαιοσύνη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), Αιδ. Δρ. Peter Pavlovic, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση του Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βάση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Τρίτος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου (Sant’ Egidio), Δρ. Cesare Zucconi, ο οποίος ανέλυσε το θεολογικό σκεπτικό και τη δράση της Κοινότητας αναφορικά με τα θέματα του συνεδρίου. Τελευταίος ομιλητής ήταν ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, κ. Daniel Farzad, ο οποίος υφίσταται μέχρι σήμερα έντονο διωγμό για τη δράση του αυτή. Μέσω τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε στα προβλήματα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και για το μέλλον των ιστορικών Χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής, καθώς επίσης για τα προβλήματα της θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά και στο πώς θα μπορούσε η Ευρώπη και οι Εκκλησίες της να βοηθήσουν τους διωκόμενους πληθυσμούς.

Το μεσημέρι οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Κέντρο Φροντίδας Προσφύγων Θεσσαλονίκης, μια δομή προσφοράς την οποία οργάνωσε ο Πανελλήνιος Ευαγγελικός Σύνδεσμος και η οποία λειτουργεί εθελοντικά στην ευαίσθητη περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Το απόγευμα διεξήχθη η καταληκτική συνεδρία προς το κοινό της πόλεως στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία και περιλάμβανε την ανάγνωση του μηνύματος του συνεδρίου προς τις Ευρωπαϊκές, κρατικές και εκκλησιαστικές αρχές, αλλά και το ευρύτερο κοινό, καθώς και το πολιτικό πάνελ με θέμα «Δημοκρατία, οικονομική και προσφυγική κρίση, και λαϊκισμός», με συντονιστή το μέλος του CEMES και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, κ. Νίκο Κοσμίδη. Ο κ. Κοσμίδης επεσήμανε τη σημασία του συνεδρίου ως μιας πρωτοβουλίας να φέρει σε διάλογο τους «ξένους» κόσμους της θεολογίας και της πολιτικής, σε μια περίοδο μάλιστα που ο λαϊκισμός και η κατηγορία περί λαϊκισμού έχει καταστεί πρόκληση, η οποία αγγίζει όλους μας.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Εκκλησίες και Ευρώπη απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση

Στο πολιτικό πάνελ προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Ελληνικών κομμάτων με εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Εξ αυτών ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ο κ. Ιωάννης Βουλγαράκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (EUL-NGL), ο βουλευτής και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης από τη Νέα Δημοκρατία (EPP), ο βουλευτής κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (S&D), και η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη από τη Λαϊκή Ενότητα (EUL-NGL). Παρέμβαση στη συζήτηση έκαναν ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Xριστιανικής Πολιτικής Κίνησης κ. Branislav Škripek, και ο Δρ. Κώστας Μυγδάλης. Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων συνόψισε ο δημοσιογράφος του Economist και συντάκτης επί των θρησκευτικών θεμάτων κ. Bruce Clark.

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συνέδριο επισκέφτηκαν, μετά από σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, τις εγκαταστάσεις της Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στην περιοχή Διαβατών. Την αντιπροσωπία υποδέχτηκαν ο Διοικητής της δομής, κ. Οδυσσέας Μαυροσκαμνιάς, και τα στελέχη της. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους, ενημερώθηκαν για το καθημερινό πρόγραμμα των 700 περίπου προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί, και πληροφορήθηκαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα παιδιά, όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δημόσιοι λειτουργοί που καλούνται να ανταποκριθούν στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μέλλον των δομών φιλοξενίας τα άμεσα επόμενα χρόνια, καθώς δρομολογείται η απομάκρυνση των ΜΚΟ και των διεθνών οργανισμών από αυτούς τους χώρους, και η ανάληψη ευθύνης λειτουργίας τους εξ ολοκλήρου από το Ελληνικό κράτος.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο αναμεταδίδονταν ζωντανά στο διαδίκτυο από την πανεπιστημιακή πλατφόρμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (www.auth.gr/video/25056) και το περιεχόμενο της μετάδοσης είναι διαθέσιμο στο ενδιαφερόμενο κοινό. Επίσης, μέρος των χαιρετισμών και των ομιλιών είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: panorthodoxcemes.blogspot.com.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το συνέδριο για την οικονομική και προσφυγική κρίση, με θέμα «Η Οικονομική και Προσφυγική Κρίση. Πολιτικές, Θρησκευτικές και Πνευματικές Διαστάσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (20-23 Φεβρουαρίου 2018) για να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο της οικουμενικής πρωτοβουλίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, της Α. Α. του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, να επισκεφθούν τη Λέσβο προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση, ΠΑΡΟΤΡΥΝΕΙ με σεβασμό τις ευρωπαϊκές και εθνικές ηγεσίες των χωρών μας να ενεργούν σύμφωνα με τις χριστιανικές αρχές των σχέσεων αγάπης και αλληλεγγύης στα θέματα και τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσεως και στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος.

Α) Ακολουθώντας το προ διετίας παράδειγμα και το οικουμενικό πνεύμα των εκκλησιαστικών ηγετών μας, εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας στην Ελλάδα Ορθόδοξης Εκκλησίας, της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας, και της Πανελλήνιας Ευαγγελικής Συμμαχίας, με τη συμμετοχή πολιτικών και μελών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, θεολόγων, και εκπροσώπων ΜΚΟ της Ευρώπης και της Ελλάδος, ΣΥΣΚΕΦΤΗΚΑΝ από κοινού για τα τρέχοντα προβλήματα της Ευρώπης.

Β) Έχοντας από κοινού συσκεφθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ΑΝΑΛΥΣΑΜΕ τόσο τις θεολογικές όσο και τις πολιτικές πτυχές της σημερινής πολύπλευρης κρίσεως.

Γ) Με βάση τον διεπιστημονικό χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου και την εκπεφρασμένη βούληση για συνεργασία των χριστιανών της Ευρώπης, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να αναλάβουμε από κοινού δράση και να εδραιώσουμε στενότερες σχέσεις μεταξύ των μελών των διαφόρων Εκκλησιών, των μελών των διαφόρων χριστιανικών οργανώσεων και των Ευρωπαίων πολιτών.

Με αυτό το πνεύμα ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ να προτείνουμε για περαιτέρω συζήτηση τα ακόλουθα σημεία:

Α) Θεωρώντας ως βάση της πίστεώς μας ότι δημιουργός του κόσμου είναι ο Θεός, που φανερώθηκε δια του Υιού του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ πως έχουμε ευθύνη για την δημιουργία Του και τον κόσμο και την κοινωνία που μας εμπιστεύτηκε. Αυτή μας η πίστη στον Θεό μας αναγκάζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως Χριστιανοί, ασχέτως προς την ποικιλία προσεγγίσεων και λύσεων που πρεσβεύουμε για την κοινωνία και τις προκλήσεις της.

Β) ΘΕΩΡΟΥΜΕ ως Χριστιανοί, ότι έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε πολιτικές λύσεις στην Ευρώπη συμμετέχοντας ενεργά στον δημόσιο διάλογο για τις οικονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προσφυγική κρίση, και φυσικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Γ) ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι οι χριστιανικές ΜΚΟ και οι Χριστιανοί πολιτικοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στη πολύμορφη κρίση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Επειδή, όμως, δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα πολλές ευκαιρίες προβληματισμού για τις ευρύτερες θρησκευτικές, πνευματικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσεως σε ένα ευρύτερο οικουμενικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε σε αυτό το συνέδριο να ανταποκριθούμε σε αυτή μας την ευθύνη. Πιστεύουμε, ότι στο συνέδριο αυτό, με τη βοήθεια πολιτικών, θεολόγων, κοινωνιολόγων, οικονομολόγων και ακτιβιστών τόσο κοσμικών όσο και εκκλησιαστικών κινήσεων, αναθείχτηκε μια σαφής και αξιόπιστη εικόνα ενός φαινόμενου, που απαιτεί ειλικρινή απάντηση εκ μέρους τόσο της ηγεσίας της ΕυρωπαΙκής Ένωσης όσο και των Εκκλησιών της.

Δ) ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι οι Χριστιανοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν από κοινού με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, αλλά και με άλλα θεσμικά όργανα (πολιτικά, κοινωνικά κ.λπ.), που πρεσβεύουν τις ίδιες ηθικές αξίες, ακόμη και αν έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Χριστιανοί ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν από κοινού ευθύνη για την επίλυση της κρίσης αυτού του πλανήτη με άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι άνθρωποι της πίστεως είτε όχι.

Ε) Ως Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ όλοι να συμμετέχουμε ενεργά σε οποιεσδήποτε ενέργειες και δράσεις που υποστηρίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε όλα τα επίπεδα. Ως εκ τούτου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στην υπερνίκηση των διαιρέσεων του κόσμου, στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, που αποτελεί το πλέον ορατό παράδειγμα της παρούσης κρίσεως.

ΣΤ) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ και ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΟΥΜΕ τη δύσκολη κατάσταση των μειονοτικών ομάδων, Χριστιανών, Γεζίντι και άλλων, σε έναν μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό μέσα στα προσφυγικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη. Οι παρενοχλήσεις, οι επιθέσεις, οι βιασμοί, οι απειλές και ενίοτε η άδικη μεταχείριση, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά από τις αρχές.

Ζ) Ως Χριστιανοί ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ικανοποιητική αντιμετώπιση της μάστιγας των λαθρεμπόρων των προσφύγων με βάση τους ισχύοντες διεθνείς νόμους και συνθηκες που είναι σε ισχύ, ασχέτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η) ΖΗΤΟΥΜΕ να ληφθεί σοβαρά υπόψη η χριστιανική προοπτική για το οικονομικό ζήτημα, με βάση τις χριστιανικές αρχές και αξίες, που βρίσκονται πέραν του παλαιού δίπολου του πολιτικού διαλόγου μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού. Πιστεύουμε ότι «ΤΟΥ Κυρίου ἡ γῆ καὶ τὸ πλήρωμα αὐτῆς, ἡ οἰκουμένη καὶ πάντες οἱ κατοικοῦντες ἐν αὐτῇ» (Ψαλμ. 23, 1). Πραγματική οικονομία είνα μια οικονομία που βασίζεται στις σχέσεις. Μια τέτοια οικονομία συμπεριλαμβάνει τους πάντες κατά την οικονομική διαδικασία ( μετόχους, επιτόκια κλπ), και θεωρεί σημαντικές κατά την οικονομική διαδικασία τις μεταξύ τους σχέσεις και τις συνέπειές τους.

Όλες οι παραπάνω ανησυχίες και οι προβληματισμοί, που συζητήθηκαν στο συνέδριο, είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Χριστιανών να αντιμετωπίσουν από την οπτική γωνία των περιθωριοποιημένων και καταπιεσμένων ανθρώπων την αμαρτία στη συλλογική της διάσταση ως δομικό κακό, που εκφράζεται με τις αλληλένδετες σύγχρονες κρίσεις, τόσο την προσφυγική όσο και την οικονομική. Οι Χριστιανοί στην Ευρώπη καλούμαστε να αναγνωρίσουμε την αμαρτωλή φύση όλων των μορφών διακρίσεων και να μεταμορφώσουμε όλες τις άδικες κοινωνικές δομές, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα της Δημιουργίας.

Ο Νίκος Κοσμίδης είναι πολιτισμολόγος, εταίρος του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES).