Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 20:35

Εκκλησία εναντίον Fake News: Προτάσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων από πλευράς Εκκλησίας για την αντιμετώπιση των fake news που αφορούν σε εκκλησιαστικά θέματα και την αποκατάσταση της αλήθειας πρότειναν οι μητροπολίτες που συμμετείχαν στο συνέδριο “Fake News & Εκκλησία”.

Το συνέδριο “Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο” πραγματοποιήθηκε 13- 14 Μαϊου στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και τη συνεργασία των Τμημάτων Θεολογίας και Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για τα fake news που θα μπορεί να παρεμβαίνει εν τη γενέσει τους και θα απαντά με την αλήθεια μέσω του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου πρότεινε ο μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος στην εισήγησή του στο συνέδριο. Με την πρόταση αυτή συμφώνησε ο μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας προσθέτοντας “να οργανωθεί μια επιτροπή που θα παρακολουθεί όλα αυτά τα φαινόμενα και θα ενημερώνει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου ώστε να παρεμβαίνει και να διορθώνει εν τη γενέσει τους τα πράγματα”.

Ο κ. Αθηναγόρας, ακόμη, συμμετέχοντας στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Πολιτική, Ενημέρωση & Εκκλησία” με την οποία ολοκληρώθηκε το συνέδριο, δήλωσε ότι “ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης θα προτείνω τη δημιουργία μιας σχετικής θεματικής ενότητας ώστε οι κληρικοί μας να αντιληφθούν το μέγεθος του κακού που μπορεί να προέλθει από τα fake news”.

Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού “ΑΕΝΑΟΣ”, δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Λουδάρος, τόνισε ότι “για πρώτη φορά δημοσιογράφοι, θεολόγοι, κληρικοί και πολιτικοί καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι, συζητήσαμε και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Σ’ αυτό το διήμερο διαπιστώθηκε, επίσης, η ανάγκη να δούμε πιο σοβαρά τα fake news που σχετίζονται με την πίστη και ότι αυτού του είδους τα fake news αλλάζουν τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Το μεγαλύτερο επίτευγμα, όμως, είναι ότι κατορθώσαμε να ανοίξουμε τον διάλογο”.

Μιλώντας για την αύξηση των fake news στον εκκλησιαστικό χώρο, ο κ. Λουδάρος επισήμανε ότι “η Εκκλησία ανέκαθεν είχε πρόβλημα στο να παρακολουθήσει την πορεία των πραγμάτων και αυτό την έχει κάνει θύμα όλων εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή της. Έχουμε τρομακτική αύξηση στα fake news γύρω από την Εκκλησία γιατί ορισμένοι έχουν καταλάβει ότι είναι ένας αποτελεσματικότερος τρόπος για να διεισδύσουν στο ευρύ κοινό”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στην ερώτηση “αν υπάρχουν και πώς επηρεάζουν την Εκκλησία τα fake news” που έθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Χρήστος Τσιρώνης ως συντονιστής της στρογγυλής τράπεζας, ο μητροπολίτης Ιλίου ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Σύμφωνα με τον κ. Αθηναγόρα, ο κ. Ιερώνυμος είχε χάσει την εκλογή του στην Αρχιεπισκοπή το 1998 εξ αιτίας των fake news που- δεν υπήρχαν ως ονομασία τότε- αλλά  είχαν κυκλοφορήσει σε βάρος του για τα οικονομικά της Εκκλησίας.

Την ανάγκη να προσαρμοστεί η Εκκλησία στη νέα ψηφιακή εποχή υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και καθηγητής Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος. Τόνισε, ακόμη, τη σημασία της μεταφοράς ειδήσεων από επαγγελματίες δημοσιογράφους και όχι από απλούς πολίτες καθώς, διαφορετικά, παραβιάζεται η αρχή της επαγγελματικής ιδιότητας του δημοσιογράφου. Ο κ. Ρουσόπουλος, μιλώντας για την αντιμετώπιση των fake news, εξήγησε ότι “το μήνυμα δεν γίνεται να ελεγχθεί λόγω του όγκου πληροφοριών. Γίνεται, όμως, να καλλιεργηθούν οι αποδέκτες του μηνύματος”.

Προβληματικό χαρακτήρισε τον όρο fake news ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Αθανάσιος Σαμαράς. “Τα fake news είναι εκεί έξω. Ας δούμε τις αλήθειες μέσα μας, ας κατανοήσουμε ποιοί είμαστε, τι πιστεύουμε, ας καταλάβουμε τη θέση μας σ’ αυτόν τον κόσμο και μετά δεν έχουμε τον φόβο από τα fake news”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ζάχος Καρεκλάς, Μαρία Σερέτη, Χρύσα Σερέτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ