Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017, εορτάσθηκε στη Λέρο, με ιδιαίτερη επισημότητα, η 74η επέτειος (26.9.1943 – 26.9.2017) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ».

Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ. Μιχ.Κόλια και αρκετών πιστών.

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο Ιερό Ναό, ετελέσθη Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου, του Θεοφ.Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, και την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ετελέσθη Δοξολογία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ε.Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ν.Τσούνη ΠΝ, του Διοικητού ΑΣΔΕΝ Αντιστρατήγου Ν.Μανωλάκου, του εκπροσώπου των επιζώντων του πληρώματος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.Βασιλείου Μαγκασιάνου, του εκπροσώπου των επιζώντων του αγγλικού “Intrepid” David Smith, του βουλευτού Δωδ/σου κ. Μ.Κόνσολα, του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλια, του Διοικητού 80 ΑΔΤΕ, του Διοικητού της ΥΝΤΕΛ, του Διοικητού 588ΤΕ, του Λιμενάρχου Λέρου, του Διοικητού Α.Τ.Λέρου, εκπροσώπων του Προσκοπισμού και Οδηγισμού Λέρου, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, Φορέων και Συλλόγων, κλπ.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, αναφερόμενος στην ιστορία και τα ηρωϊκά κατορθώματα του πληρώματος του ένδοξου Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα».

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π.Καμμένου, ο οποίος εξήρε τα κατορθώματα του ηρωϊκού πληρώματος του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ» και τόνισε το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Κατόπιν, οι Μητροπολίτες, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης μετά των Αρχών, των εκπροσώπων των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα» και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία όσο και στις υπόλοιπες τελετές, απέδωσαν αγήματα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: