Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 5:18

Εκδήλωση της Μητροπόλεως Χαλκίδος για τη Μεγάλη Εβδομάδα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, την οποία διοργανώνει για περισσότερα από 40 χρόνια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού, με άριστο, ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, τρόπο.

Στο κλίμα της Εκδηλώσεως εισήγαγε τους πληθωρικώς παρευρεθέντες Κληρικούς και λαϊκούς Χαλκιδείς, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γεωργαλάς, Γιώργος Μπουραντάς και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Έλενα Βάκα και Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, ο τέως Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευβοίας κ. Δημήτριος Γκίκας καί του Ιατρικού κ. Κωνσταντίνος Βράκας, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Αθανασίου, εκπρόσωπος του Διοικητού της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος κ.ά., ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση, ενώ τόνισε την σημασία της ψαλτικής τέχνης, με αναφορά στα πρόσωπα των αγίων ιεροψαλτών, ως διακόνων της Εκκλησίας, που με σύμπνοια και αγάπη προσφέρουν και στην συλλογική προσπάθεια.

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ, ο οποίος πραγματεύθηκε επίκαιρη ομιλία με θέμα: «ΠΩΣ ΣΕ ΚΗΔΕΥΣΩ ΘΕΕ ΜΟΥ;».

Στην θαυμάσια ομιλία του, με αφορμή και αναφορά στο περίφημο Δοαξαστικό τροπάριο των Αποστίχων του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Εμμανουήλ τόνισε ότι ο ιερός Υμνογράφος στέκεται εκστατικός, δίχως άκριτους συναισθηματισμούς, έναντι του Θείου Πάθους, χωρίς να θέλει νά υποβάλει ψυχανανγκαστικά τους πιστούς, αλλά με σκοπό να δει, να ψαύσει και τελικά να σωθεί διά του Χριστού και του Πάθους Του, οδηγούμενος από την ραθυμία στην εγρήγορση. Επεσήμανε ακόμη ότι, όταν η πίστη συναντά τον πόνο, τότε η ψυχή γεννά ερωτήματα και η καρδιά γίνεται Ουρανός και γεμίζει από την παρουσία του Θεού.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας καταρχήν ότι, αν και, αφενός ο Σεβασμιώτατος άγιος Πτολεμαΐδος και αφετέρου οι άγιοι ιεροψάλτες προετοιμάσθηκαν ξεχωριστά για την εκδήλωση, εν τούτοις βρέθηκαν σε αδιάσπαστη ενότητα μεταξύ τους, αφού η πηγή αμφοτέρων υπήρξε η υμνολογική και υμνογραφική παράδοση της Εκκλησίας, δηλαδή μια τέχνη δοσμένη μέ Άνωθεν φωτισμό, που βοηθά τον πιστό νά μαθαίνει, να ικετεύει και να δοξάζει.

Γι’ αυτό και ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή Σεβασμιώτατο κ. Εμμανουήλ για την γνησιότητα και την τιμιότητα του λόγου του, ένδειξη ότι όντως ορθοτομεί «τον λόγον της Αληθείας», τον Χοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλαν τους ύμνους, τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο για την εισαγωγή του στο κλίμα της Εκδήλωσης, τον παρουσιαστή κ. Ευάγγελο Στάμου, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Κύμης και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιεροψάλτών, τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντας χριστιανούς, οι οποίοι βρήκαν χρόνο και τρόπο για να προσέλθουν, προς τους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ