Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:45

Εκδήλωση με τον Γρηγόριο Στάθη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια ξεχωριστή ψαλτική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες βράδυ οι κάτοικοι της Συμπρωτεύουσας. Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Εκπαιδευτικού Καλλιτεχνικού Forum 2017», φιλοξένησε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γρηγόριο Στάθη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο χορός ψαλτριών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος απέδωσε εξεραιτικά εκκλησιαστικούς ύμνους σε σύνθεση του κ. Στάθη. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη έλαβε ο χορός ψαλτών του Κρατικού Ωδείου, αποδίδοντας άψογα ύμνους σε σύνθεση Πέτρου Πελοποννησίου αλλά και του κ. Γρηγορίου Στάθη.

Τη διδασκαλία και τη διεύθυνση και των δύο χορών είχε ο κ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ, καθηγητής της σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Κ.Ω.Θ. και υποψήφιος διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας ΑΠΘ.

Έπειτα, σειρά είχε το κυρίως μέρος της βραδιάς και συγκεκριμένα η ομιλία του κ. Στάθη με τίτλο «οι Τρεις κι η Νέα Μέθοδος της Ψαλτικής Τέχνης». Όπως διαφαίνεται και από τον τίτλο, η ομιλία του κ. Στάθη περιστράφηκε γύρω από τη μεταρύθμιση της σημειογραφίας από τους τρεις διδασκάλους της Πατριαρχικής Επιτροπής του 1814.

Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή, ο κ. Στάθης μίλησε για το μεγάλο έργο της καταλογογράφησης των χειρογράφων Βυζαντινής Μουσικής του Αγίου Όρους εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «περασαν από τα χέρια μου πάνω από 3000 χειρόγραφα».

Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και περίτεχνα δραματοποιημένο λόγο, μετέφερε το ακροατήριο στα χρόνια και τα γεγονότα που προηγήθηκαν του 1814 και ουσιαστικά λειτούργησαν ως περίοδος ζύμωσης προς τη νέα αναλυτική μέθοδο σημειογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ . Χαράλαμπος Λεφάκης απένειμε στον κ. Στάθη τιμητική πλακέτα και αναμνηστικά δώρα.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ