Εκδήλωση προς τιμήν του μητροπολίτη Κένυας, Μακαρίου, διοργανώνει το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» του Κέντρου, στην μονή αγίας Θεοδώρας στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί ως εταίρος επί τιμή του Κέντρου ο Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κένυας, κ. Μακάριος, του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μακάριος θα μιλήσει με θέμα “Εμπειρίες από την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική και τον οικουμενικό διάλογο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών”. Στην εκδήλωση συμμετέχει το Κέντρο Προστασίας Ανήλικων της μητρόπολης Νεαπόλεως «Φάρος του Κόσμου». Τα παιδιά του «Φάρου» θα τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Σύντομο βιογραφικό του μητροπολίτη Κένυας

Ο Μητροπολίτης Γέρων Ναϊρόμπι, Yπέρτιμος και Έξαρχος Κένυας κ. Μακάριος (κατά κόσμον Ανδρέας Τηλλυρίδης) γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε Θεολογία στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1972.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε και μαθήματα Βυζαντινολογίας στο College de France και στην Ecolle Pratique des Hautes Etudes. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στον κλάδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Το διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία έλαβε από το ως άνω Πανεπιστήμιο το 1976.

Τον Ιανουάριο του 1997, μετά από επιθυμία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Μακαρίου Γ’, έφθασε στην Κένυα, όπου επεδόθη στην προετοιμασία της λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής, διορισθείς συγχρόνως και Διευθυντής της. Μεταξύ των ετών 1978-1981, με υποτροφία, παρακολούθησε μεταδιδακτορικά μαθήματα Ιστορίας Θρησκειών και Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της louvain-la-Neuve του Βελγίου.

Το 1982 επέστρεψε στη διακονία του στην Κένυα. Τον Ιούλιο του 1992 χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος με τον τίτλο Ριρούτας. Διετέλεσε Διευθύντης της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε εξελέγη την 13η Ιανουαρίου 1998 και τον Φεβρουάριο 2001 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Κένυας.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: