Ενοριακά

Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως στην Αγία Τριάδα Αγρινίου

Την Τρίτη 29 Μαΐου το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλία και προβολή με θέμα: «Η Άλωσις της Πόλεως Τρίτη 29 Μαΐου 1453».

Στην εκδήλωση, μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο προϊστάμενος του Ναού, Αρχιμ. π.Νεκτάριος Τριάντης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Νικόλαος Λούκας, Υποστράτηγος (ΤΘ) ε.α – θεολόγος.

Στην εισήγηση, αρχικά έγινε ιστορική προσέγγιση στο χρονικό της Αλώσεως. Η Πόλις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου είναι ένας ακατάλυτος βωμός αθανασίας! Το άχραντο προσκυνητάρι του Έθνους μας!

Ο κ. Λούκας στην διάλεξή του αυτή, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Πόλις αλώθηκε αλλά δεν παραδόθηκε. Αλίμονο όμως αν την αφήσουμε να αλωθεί και μέσα στην ψυχή μας! Δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει στην ψυχή των νεότερων Ελλήνων η ανάμνηση της Βασιλίδος του Ελληνισμού, της Βασιλίδος των πόλεων. Τίποτε δεν χάνεται οριστικά, παρά μόνο εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι για να το θυμούνται. Ζούμε σε καιρούς που η επιχειρούμενη να επιβληθεί συλλογική αφασία θέλει να αφυδατώσει τον Έλληνα από τους ζωτικούς χυμούς της εθνικής συγκίνησης και της υπερηφάνειας. Γιατί και η Άλωση της Πόλης έχει στοιχεία που μπορούν να κάνουν τον Έλληνα υπερήφανο!»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν επίκαιρα ποιήματα για την Άλωση της Πόλης από την κα Μαρία Ντελή.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιμ. π. Αναστάσιος Καντάνης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου, ενώ παρέστησαν έκτος από τους εφημερίους του Ναού και ο Αρχιμ. π. Μακάριος Αντωνόπουλος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και ο Πρωτοπρ. π. Δημήτριος Αντωνίου, εφημέριος Ι.Ν.Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου.

Εκ του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγρινίου

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Στις εκδηλώσεις της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ο μητροπολίτης Βρυούλων

Γραφείο Ρεπορτάζ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Το μεγάλο «όπλο» στα χέρια των Χριστιανών είναι η προσευχή του ενός για τον άλλον»

Εκκλησία της Ελλάδος

O Ηγούμενος της Μονής Σταυρονικήτα στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου ομωνύμου Δήμου

Αναδημοσίευση

Ο «Χρυσός Αριστοτέλης» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας- Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Γραφείο Ρεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο «Γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών»

Εκκλησία της Ελλάδος

Τελευταίες ημέρες εγγραφών στο ΠΜΣ της Μητροπόλεως Κηφισίας