Δύο μεγάλες μορφές της κωνσταντινοπολίτικης μουσικής παράδοσης και εκλιπόντες προσφάτως, τιμήθηκαν χθες βράδυ στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινοπολιτών στους Αμπελοκήπους.

Ο Άρχων Λαμπαδάριος της ΜτΧΕ Ελευθέριος Γεωργιάδης και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλή Κωνσταντίνος Μαφίδης, ήταν τα πρόσωπα στα οποία αφιερώθηκε η χθεσινοβραδυνή μουσική εκδήλωση, που διοργάνωσε το Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε ομιλία από τον Καθηγητή Μουσικολογίας και Κωνσταντινοπολίτη στην καταγωγή, κ. Δημοσθένη Φιστουρή με θέμα “Εκδόσεις και χειρόγραφα Βυζαντινής Μουσικής για την διάσωση της ψαλτικής παράδοσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνος”.

Η διάλεξη περιελάμβανε αναφορές σε μεγάλες προσωπικότητες της ψαλτικής τέχνης της Κωνσταντινουπόλεως (από τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη και τον Γεώργιο Βιολακη μέχρι τον Θρασύβουλο Στανίτσα και τον Δημοσθένη Παϊκόπουλο), με σωζόμενα χειρόγραφα μουσικών κειμένων που διασώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε επανεκδόσεις συλλογών.

Εν συνεχεία ακολούθησε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από χορό ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, κ. Φωτίου Γιαννακάκη. Ακούστηκαν μέλη του Πεντηκοσταρίου σε κλασσικές εκτελέσεις, όπως ψάλλονται κατά την πατριαρχική παράδοση.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν γνωστοί πρωτοψάλτες της Αθήνας και του Πειραιά, και ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Κλήμης Φιλίππου.

Ετικέτες: