Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Β. Κατσιμπρής Ήταν 8:00 π.μ. στις 24ης Νοεμβρίου του 2002, όπου στην οδό Ρόδου στα κάτω Πατήσια Αθηνών, άφησε την τελευταία του πνοή ο Αείμνηστος Επίσκοπος Κερνίτσης Κυρός Λεόντιος… ο Ιεράρχης της Σιωπής όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αρκετά δημοσιεύματα της εποχής…

ο Επίσκοπος που κατηγορήθηκε τόσο άδικα και βάναυσα όσο κανείς άλλος… μάλιστα σε μια επιστολή αντί προλόγου για το βιβλίο εις μνήμη του (Επίσκοπος Κερνίτσης Λεόντιος: Ο Ιεράρχης της σιωπής» του Αρχιμανδρίτη του Θρόνου Θωμά Δ. Ανδρέου 2003) ο τότε μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος (νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών) χαρακτηριστικά έγραψε:

«Δεν είμαι ακόμα έτοιμος να γράψω κάτι για την προσωπικότητα του και την προσφορά του στην εκκλησιαστική διακονία, πέραν από την εμπειρία μου και την διαβεβαίωση μου, ότι επρόκειτο περί ενός καλοκάγαθου ανθρώπου, με καρδιά αγαθού παιδιού. Θα ήθελα όμως, στηριζόμενος σε κείμενα, τις λίγες σκέψεις μου να τις εστιάσω στο φαινόμενο της περιπέτειας του που είναι καρπός intrigas, της διαπλοκής, της υποκρισίας και του άηθους ήθους» (εν συνεχεία του κειμένου του ο τότε μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος αναφέρει) «Σε άλλη εποχή, στην οποία κάποτε θα σταματήσει οπωσδήποτε η εκκλησιαστική ιστορία, ο ίδιος ο κληρικός (Επίσκοπος Κερνίτσης Λεόντιος) θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και θα εμπλακή σε περιπέτειες που θα συντομεύσουν την επίγεια ζωή του.

Το σκληρό κατηγορητήριο της Εκκλησίας Μάνας και των αδελφών του δεν μπόρεσε να το σηκώσει. Μάταια περίμενε την γρήγορη εκδίκαση του. Και σε άλλο σημείο αναφέρει: Προ ενός σκληρού κατηγορητηρίου αναμένει κανείς να αρχίσουν οι ανακριτικές διαδικασίες, να καταλογισθούν οι ευθύνες και να επικρατήσουν το δίκαιο και η αλήθεια. Όμως επιστρατεύθηκαν ο δόλος, η υποκρισία, ο διασυρμός και η υπονόμευση για να σέρνεται η υπόθεση».

Και κλείνοντας τότε τον αντί πρόλογό του ο τότε Σεβασμιώτατος Θηβών κ. Ιερώνυμος λέει: «Παραμένει ανοικτό το κεφάλαιο των ευεργετηθέντων και εξυπηρετηθέντων από αυτού (Επισκόπου Κερνίτσης Κυρού Λεοντίου) εκκλησιαστικών προσώπων. Εκείνων που στην σκληρή δοκιμασία του γύρισαν τα νώτα. Τον ξέχασαν. Δεν βρήκαν ένα λόγο στηρίξεως και παρηγοριάς να του πούν. Εκείνοι που απ’ αυτόν πολλά ωφελήθηκαν. Γι’ αυτά όμως άλλοτε».

Από τότε έως σήμερα πέρασαν ήδη 16 ολόκληρα χρόνια, μάλιστα μετά την εκδημία του, τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια έστω και μετά θάνατον τον αθώωσαν… βέβαια ακόμα αναμένει την δικαίωση του και από την διοικούσα Εκκλησία Μάνα του, να του ζητήσει συγνώμη, την οποία συγνώμη του την οφείλει…

Εμείς τα πνευματικά του παιδιά το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα τελέσουμε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Αλιάρτου, (όπου βρίσκετε και ο τάφος του) Μνημόσυνο επι Τάφου στις 8:30 π.μ. μιας και όπως μας ενημέρωσε η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Αλιάρτου, δεν μπορούμε να τελέσουμε Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο εις μνήμην του στο Καθολικό, καθότι θα απουσιάζουν αρκετές αδελφές τις Μονής στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και δεν επαρκούν για να διακονήσουν ως προς την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και Μνημοσύνου εντός του Καθολικού της Μονής.

Έτσι λοιπόν Σας αναμένουμε όλους εκείνους που θέλουν να συμπροσευχηθούν μαζί μας στον Τάφο του Αειμνήστου Γέροντά μας, να του αποδώσουν φόρο τιμής και Σεβασμού, αλλά και να ζητήσουν την ευχή του η ακόμη και να ζητήσουν έστω και τώρα την συγνώμη εκείνη… όλοι όσοι του την οφείλουν και είναι αρκετοί….

Επίσης την Κυριακή 25η Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ιμβριώτισσας Σαλαμίνας, θα τελέσουμε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο εις μνήμην του.

Αιωνία σου η Μνήμη Πατέρα Συλλειτουργέ και Γέροντα μου Επίσκοπε Κερνίτσης Λεόντιε. Να έχουμε την Ευχή Σου.

Το πνευματικό σου παιδί Αρχιμ. Σπυρίδων Β. Κατσιμπρής

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: