Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 20:25

ΣΕΡΡΕΣ: Πατριαρχικά εγκαίνια σε ένα μουσείο αφιερωμένο στους Νεομάρτυρες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕΡΡΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Μείζονος σημασίας κέντρο για την τοπική εκκλησία και την καλλιτεχνική δημιουργία χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το Κειμηλιαρχείο “Ψυχής Άκος” της μητρόπολης Σερρών κατά την τελετή των εγκαινίων του που πραγματοποιήθηκαν το πρωί.

Το Κειμηλιαρχείο της μητρόπολης Σερρών φιλοξενεί φορητές εικόνες νεομαρτύρων οι οποίες προέρχονται όχι μόνο από την τοπική Μητρόπολη αλλά και από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών καθώς και από πολλές Μητροπόλεις της χώρας που έχουν αναδείξει νεομάρτυρες.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μετά τον αγιασμό των εγκαινίων, συνεχάρη τον μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο για την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Κειμηλιαρχείου όπου “φυλλάσσεται ο πολιτιστικός και πνευματικός πλούτος της μητρόπολης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τη σημασία των εικόνων, λέγοντας ότι “οι εικόνες συνδράμουν ώστε οι πιστοί να εντρυφούν στα μαρτύρια των αγίων”.

Επίσης, επεσήμανε πως “δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε σπιθαμή του χώματος της Μακεδονίας έχει ποτιστεί με αίμα μαρτύρων κι αγιών”.

Ο μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, αναφέρθηκε στη σημασία των “ευαγγελίων των αγραμμάτων”, όπως χαρακτήρισε τις εικόνες ενώ εξήγησε και τι εικόνες εκτίθενται στο Κειμηλιαρχείο.

“Τα εκτιθέμενα εις το Εκκλησιαστικόν μας Κειμηλιαρχείον ιερά και πανσεβάσμια κειμήλια αποτελούν ηχηρά μαρτυρία μιας ζωής πραγματικότητος, δυναμένης να προσφέρει εις τον σημερινόν κόσμο των συγκρούσεων, της συγχύσεως αλλά και της εναγωνίου αναζητήσεως του αυθεντικού, του ωραίου και του αληθινού, όραμα δημιουργίας, ελπίδα πορείας και δύναμη ζωής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του καθώς και τον μητροπολίτη Σερρών ξενάγησε στο Κειμηλιαρχείο ο καθηγητής λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.

Ο κ. Σκαλτσής έδειξε στον κ. Βαρθολομαίο και σε όσους τον συνόδευαν τις εικόνες που εκτίθενται στο Κειμηλιαρχείο ενώ έδινε πληροφορίες για τους αγίους που απεικονίζονται καθώς και για την τεχνοτροπία των εικόνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ