Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του ενοριακού Ναού του Αγίου Βασιλείου Καλλιθέας Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου κτίσθηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Ρούσσα μετά από δωρεά του αειμνήστου Βασιλείου Μουταφίδη. Πρωτολειτούργησε σαν ενοριακός Ναός στην παρακείμενη σε αυτόν αίθουσα από τις 15 Δεκεμβρίου του 1996 και παράλληλα χτιζόταν δίπλα ο νέος ναός. Στις 22 Δεκεμβρίου του 2003 τελέσθηκαν από το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Ρούσσα) τα Θυρανοίξια του νέου Ναού ο οποίος κοσμεί τη δυτική είσοδο της πόλης μας και την περιοχή της Καλλιθέας.

Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου τεμάχια εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης και ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός των εγκαινίων. Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης μας μίλησε για την τελετή των εγκαινίων που θα τελούνταν την επαύριο ημέρα και αναφέρθηκε στα λείψανα των Αγίων που τοποθετούνται στο “φυτό” της Αγίας Τραπέζης.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου. Από το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου και στο τέλος του άρχισε η τελετή των εγκαινίων χοροστατούντων των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου (του κτίτορος του Ναού) και του οικείου ποιμενάρχου κ. Ανθίμου με:

τη λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από το Ναό από το Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο,
το τελετουργικό της εισόδου σε αυτόν,
τον καθαγιασμό της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει: της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο “φυτό” της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της, το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, και της ένδυσης με το κατασάρκιο επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων και υπογράφηκε από τους δύο Αρχιερείς, και με τα λευκά άμφια των εγκαινίων,
το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης,
τον καθαγιασμό του Ναού στις τέσσερις πλευρές του με το σφράγισμα με το μονόγραμμα του Χριστού.
Καθ’ όλη την ακολουθία των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εξηγούσε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τι γινόταν σε κάθε στιγμή της ακολουθίας.

Μετά το τέλος των εγκαινίων ακολούθησε η πρώτη Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασθέντα Ιερό Ναό ιερουργούντων των δύο Μητροπολιτών. Στο Κοινωνικό ωμίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε ενθυμούμενος πολλά από όσα συνέβησαν κατά τη 30ετή του αρχιερατεία στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και φυσικά τις ενέργειες για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού και άπαντες οι τοπικοί πολιτειακοί και στρατιωτικοί άρχοντες.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info