Την Δευτέρα 2α Οκτωβρίου 2017, στον ωραίο χώρο του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών, στην παλαιά πόλη του Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Ε΄ Εκθέσεως Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η οποία έχει ενταχθεί και λειτουργεί στα πλαίσια των εικαστικών εκδηλώσεων του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ του Δήμου Ρεθύμνης

Στην έναρξη της εκδηλώσεως, ο γνωστός καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού κ. Αλέξης Κωστάλας καλωσόρισε τους πολυάριθμους επισκέπτες που παραβρέθηκαν στα Εγκαίνια και εξήρε την σημασία αυτού του πολιτιστικού γεγονότος πού έχει πλέον καταστεί θεσμός τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο, επισημαίνοντας την καταλληλότητα του χώρου που φιλοξενεί την εφετεινή Έκθεση. Υπενθυμίζεται ότι η Α΄ Έκθεση Αγιογραφίας είχε πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2012 με αφορμή την Ευλογητή Επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην τοπική μας Εκκλησία.

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης. Στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και τους συνεργάτες του, ιδιαιτέρως την κ. Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., για την συμπερίληψη της Εκθέσεως, για μία ακόμη φορά, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Έκθεση Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι έκθεση συλλογική και όχι ατομική. Και δίδει ένα μήνυμα σε τούτους τους καιρούς πως πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά -συνοδικά, για να χρησιμοποιήσω ένα εκκλησιαστικό όρο- και, δόξα τω Θεώ, εμείς εδώ στο Ρέθυμνο το κάνομε καθημερινή πράξη και με τους καλούς μας άρχοντες και με τους καλούς μας συνεργάτες και προπάντων τους καλούς ανθρώπους που έχει αυτός ο τόπος, οι οποίοι διακρατούν τα ζώπυρα της ευσέβειάς τους και τον Ορθόδοξο Πολιτισμό τους, παρά τα ελάχιστα παραδείγματα που μας πληγώνουν και σίγουρα δεν εκφράζουν το αληθινό Ρέθυμνο.

Το αληθινό Ρέθυμνο είναι το Ρέθυμνο του υψηλού πολιτισμού, των αξιών και των ευαισθησιών, που αναδεικνύονται και μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα, αλλά προπάντων μέσα από τις καλλιτεχνημένες ψυχές των ανθρώπων του. Και αυτό το μήνυμα θα πρέπει να εξακτινωθεί απόψε από την έναρξη τούτου του γεγονότος για την πόλη μας. Πως το Ρέθυμνο είναι όλο αυτό που μας χαροποιεί κάθε μέρα, όλους εμάς που το περπατούμε και που γνωρίζομε τι κρύβει μέσα στην καρδιά του, τι κρύβει μέσα στα στενά της παλιάς του πόλης, τι ιστορία, τι παράδοση και τι πολιτισμό κουβαλά. Αυτό νομίζω ότι γίνεται φανερό καί μέσα από την Αγιογραφία, η οποία δεν είναι απλά μια τέχνη, αλλά είναι θεολογία, είναι ιερή τέχνη. Διάβασα κάπου και το σημείωσα για να το αναφέρω απόψε στην αγάπη σας μία ωραία φράση που ανάπαυσε την δική μου καρδιά και θέλησα να γίνει και κτήμα δικό σας: «Η Αγιογραφία δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση αλλά συνάντηση με το Θείο». Και τώρα τελευταία το επαναλαμβάνω συχνά-πυκνά, πώς έχομε ανάγκη συναντήσεων, μια που τα καταφέραμε να μην συναντιόμαστε όχι μόνο με τους άλλους, αλλά ούτε με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η συνάντηση λοιπόν με το Θείο, με το Υπερβατικό, μέσα από την τέχνη, θεωρώ πως είναι ένα φάρμακο στην πνευματική ασθένεια των καιρών μας. Γι’ αυτό και πρέπει την κάθε εικόνα να την βλέπομε ως παιδαγωγία μας. Η εικόνα στην Εκκλησία μας δεν είναι αντικείμενο, είναι ιερό σκεύος. Η εικόνα δεν είναι συλλεκτικό είδος, αλλά είναι παρηγορία, είναι παραμυθία, είναι ανάπαυση στις ψυχές μας. Βάλτε στο μυαλό σας μια μάνα που έχει να δει το παιδί της πολλές σειρές ετών και κρατά τη φωτογραφία του και την κλείνει στον κόρφο της προσμένοντας τη συνάντηση μαζί του. Αυτήν ακριβώς την σχέση πρέπει να έχομε όλοι οι χριστιανοί με τις εικόνες μας. Μια προσδοκία της συνάντησης με το εικονιζόμενο ιερό πρόσωπο. Μιας συνάντησης που δεν είναι μόνο στο επέκεινα της αιωνιότητας, αλλά ξεκινά ήδη από αυτόν τον χώρο και τον χρόνο. Μια ακόμη σκέψη θα καταθέσω στην αγάπη σας. Η ορθόδοξη αγιογραφία εικονίζει τα πρόσωπα χωρίς σκιές.

Γιατί δεν υπάρχουν σκιές στους Αγίους της Πίστεώς μας, αλλά είναι όλα φωτεινά και καταυγάζονται από το Φως Εκείνου που είναι η αιτία να είναι Άγιοι, του μόνου τελικά Αγίου και αναπαυομένου στους Αγίους Του, του Χριστού μας. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να κάμω το δικό μας μικρό, απλό και ταπεινό εισοδικό σε τούτη την Έκθεση που αξιωνόμαστε, για μία ακόμη φορά, να πραγματοποιούμε, αρχής γενομένης από το 2012, κατά την Ευλογητή Παρουσία του Πατριάρχου μας εδώ στο Ρέθυμνο, όταν συνδιοργανώσαμε με τον Δήμο μας την πρώτη αλησμόνητη εκείνη Έκθεση Αγιογραφίας».

Κατακλείοντας τον χαιρετισμό του, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαο Νικηφόρο, που είχε την επιμέλεια της Εκθέσεως, καθώς και τον Ρεθύμνιο ζωγράφο κ. Νικόλαο Γλυνιά που συμμετείχε καθοριστικά στην προετοιμασία της.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την άριστη και υποδειγματική συνεργασία των κορυφαίων θεσμών του τόπου μας σε όλους τους τομείς κοινής δράσης, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται ότι το Ρέθυμνο ήταν και παραμένει πόλη των γραμμάτων, παιδείας και πολιτισμού πού ακτινοβολούν πολύ πέρα από τα όριά του.

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλλας των Εγκαινίων και η περιήγηση των επισκεπτών στα εξαίσια έργα της Εκθέσεως, όπου τους ξενάγησαν οι συμμετέχοντες Αγιογράφοι.

Η Έκθεση Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου θα λειτουργεί έως και την 15η Οκτωβρίου 2017, καθημερινά από 10:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. το πρωί και από 6:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ. το βράδυ.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: