Ελλάδα

Δωδώνης: «Από τους πολιτικούς παίρνουμε υποσχέσεις, που ύστερα δεν εκπληρώνονται»

Για την κατάσταση που βρίσκεται το καστρομονάστηρο των Στροφάδων, μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του μοναστηριού, τις ζημιές από τους σεισμούς αλλά και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

«Tο μοναστήρι αυτό είναι του 14ο αιώνα και είναι παρά πολύ φυσικό να έχει τις φθορές του χρόνου», ενώ τόνισε την ευπάθεια της περιοχής στους σεισμούς λέγοντας πως «γενικώς τα Επτάνησα έχουν το πρόβλημα των σεισμών αλλά ειδικά στα Στροφάδια είναι ακόμα μεγαλύτερο. Το μοναστήρι είναι κτισμένο σε ένα τόπο που είναι σεισμογενής».

Ο κ. Χρυσόστομος που κατάγεται από την Ζάκυνθο, τόσο ως Ποιμενάρχης τη Ζακύνθου αλλά και στη συνέχει ως Μητροπολίτης Δωδώνης επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για την αναστήλωση του Κάστρου των Στροφάδων και είχε κάνει πολλές επαφές και συζητήσεις με αρμόδιους υπουργούς, ομως όπως τονίζει «Απ’ όλους τους πολιτικούς παίρνουμε υποσχέσεις, που δεν εκπληρώνονται στη συνέχεια και αυτό μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση».

Οι υποσχέσεις που έχει λάβει η τοπική Εκκλησία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι πολλές, αλλά μόλις πριν από δύο μήνες ήρθε η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά στις λιμενικές εγκαταστάσεις των νησιών και ακολούθως της συντήρησης του Καστρομονάστηρου.

Κι εδώ όμως υπάρχει «σκόπελος» στο οικονομικό κομμάτι. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στις 700.000€ και δεν υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια για την υλοποίησή του. Ο μοναδικός φορέας που έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο είναι το Λιμενικό Ταμείο Ζακύνθου.

Οι Στροφάδες ή τα Στροφάδια αποτελούν συστάδα δύο μικρών νησιών στο Ιόνιο πέλαγος, 40 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου και 30 μίλια δυτικά της Πελοποννήσου όπου αναδύονται από τη θάλασσα δυο νησάκια, η Σταμφάνη και η ΄Αρπυια.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Το τελευταίο αντίο στον αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κλήμη Φιλίππου

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Αξώμης

Ο Θανάσης Μαρτίνος δηλώνει παρών στην αποκατάσταση των Στροφάδων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Δωδώνης: «Δεν ήταν υποχρεωμένος ο Αρχιεπίσκοπος να ενημέρωσει εκ των προτέρων την Ιεραρχία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Συνέδριο «Διαθρησκειακή συνεργασία σε επιλεγμένες χώρες της Αφρικής και στην Πολωνία»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού: «Από την Αρχαία Ολυμπία στη σύγχρονη Ηλεία».