Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 | 1:20

Δυσφορία στο Φανάρι για την καθυστέρηση ενημέρωσης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Δυσφορία επικρατεί στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης, για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου με τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε σήμερα την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου ζητώντας εξηγήσεις, για την καθυστέρηση να ενημερωθεί η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης για το προωθούμενο σχέδιο στο χώρο της Εκκλησίας που αφορά κληρικούς και μητροπόλεις της δικαιοδοσίας της.

Η δυσφορία μάλιστα εκφράστηκε σε έντονο ύφος καθώς απο την ημέρα της συμφωνίας του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού κύκλοι του Φαναρίου είχαν δηλώσει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένει για να ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκειμένου να τις θέσει υπόψη στην Ιερά Σύνοδο που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, και να τις αξιολογήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Το βέβαιο είναι πως μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, οι σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξακολουθούν να παραμένουν τεταμένες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ