Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 | 22:34

«Δυνάμεις του κακού» για τον Μόσχας Κύριλλο όσοι αναγνωρίζουν την Ουκρανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το Πατριαρχείο της Μόσχας δια στόματος Κύριλλου κλιμακώνει την λεκτική αντιπαράθεση με τα Πατριαρχεία Κωνσταντινούπολης και Αλεξάνδρειας, την Εκκλησία της Ελλάδος και όσες άλλες ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίσουν στο μέλλον την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σαν άλλος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, χώρισε, με δικά του κριτήρια, την ορθοδοξία σε δυο ομάδες την μια που κατά τον ίδιο είναι οι δυνάμεις του «καλού» δηλαδή όσοι θεωρούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μια «αντικανονική παραφυάδα» όπως είπε και τις δυνάμεις «κακού».

Για ακόμη μια φορά έστρεψε τα βέλη του κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς ονομαστική αναφορά σε αυτό, λέγοντας ότι είναι «εκπληκτικό πως υπό την επίδραση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων οι Ορθόδοξοι αδελφοί μας επιλέγουν τον δρόμο αναγνωρίσεως των σχισματικών, ανθρώπων που δεν έχουν έγκυρη χειροτονία, δηλαδή εκ των πραγμάτων λαϊκών, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται κληρικοί!». Παράλληλα ο Πατριάρχης Μόσχας χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνο και θλιβερό ότι η υποστήριξη προς τους σχισματικούς, όπως χαρακτηρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν παρέχεται από περιθωριακές ομάδες, όπως ήταν παλαιότερα, αλλά από κανονικές κατά τόπους Εκκλησίες», υπονοώντας το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και όσους μητροπολίτες άλλων Εκκλησιών έχουν συλλειτουργήσει με κληρικούς και επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Μόσχας Κύριλλος εκτίμησε ότι «προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση» και εμφανίστηκε ως πρωτεργάτης της προσπάθειας «προκειμένου οι δυνάμεις του κακού να μην καταστρέψουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προκειμένου να μην ανακατευθούν οι δυνάμεις του καλού και του κακού σε μία άμορφη μάζα».

Ο κ. Κύριλλος προανήγγειλε ότι η ρωσική Ιεραρχία μπορεί και να αποφασίσει στην επικείμενη συνεδρίασή της μέσα στον Δεκέμβριο την θέση του Πατριαρχείου της Μόσχας «έναντι των σχισμάτων και εκείνων των αδελφών μας οι οποίοι, δυστυχώς υποστηρίζουν εκείνα τα σχίσματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ