Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 | 19:20

ΔΣΟ: Πρώτο διακύβευμα της παρούσας κρίσης η “Δημόσια Υγεία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την ανάγκη να στηριχθούν τα συστήματα δημόσιας υγείας ώστε να βγούμε από την κρίση την οποία ζούμε, “να τα καταφέρουμε όλοι μαζί” και “να μη μείνει κανείς πίσω” τονίζει σε μήνυμά της η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

“Η παρούσα κρίση κατέδειξε, ότι η κάθε πράξη μας έχει επιπτώσεις για τους άλλους κι ότι, πολύ απλά, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο” τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΣΟ, ενώ διατυπώνεται παράλληλα η ανάγκη “να εμπιστευτούμε τον άνθρωπο, την επιστήμη και τους θεσμούς, αλλά και να καταλάβουμε πόσο εύθραυστη και πολύτιμη είναι η ζωή” καθώς διαπιστώνουμε πλέον ότι το δίλημμα “Οικονομία ή Κοινωνία” είναι “πλαστό”.

Διαβάστε το μήνυμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή αυτήν ακριβώς την περίοδο της φοβερής επιδημίας που ενέσκηψε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και απειλεί τις ζωές μας και εν τέλει τις οικονομίες, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό μας. Χρησιμοποιούμε την έκφραση «πόλεμος κατά του κορονοϊού» για να καταδείξουμε την ένταση του προβλήματος και της σύγκρουσης, το ασύμμετρο της απειλής και την ανάγκη για αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Αυτό το υποχρεωτικό διάλειμμα παρέχει την δυνατότητα σε όλους μας βέβαια να αναλογισθούμε αρχές και αξίες που κυριαρχούν στην ζωή μας, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους διαχειριστήκαμε πολιτικές, για την επικράτηση αυτών των αξιών. Η κοινωνία ολόκληρη δίνει στις μέρες μας μια μεγάλη μάχη για την σωτηρία συνανθρώπων μας αλλά και για να αποφευχθεί η εξαθλίωση άλλων μια και σε καμία περίπτωση ένα καταστροφικό γεγονός δεν επηρεάζει όλους εξίσου. Άλλωστε, έφερε στο φως τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Η παρούσα κρίση κατέδειξε, ότι η κάθε πράξη μας έχει επιπτώσεις για τους άλλους κι ότι, πολύ απλά, έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. Το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς κινδυνεύουμε περισσότερο ή λιγότερο από κάποιους άλλους δεν σημαίνει ότι έχουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε και την επίλυση της κρίσης. Καλούμαστε έτσι να υπερασπισθούμε την τιμή και την υπόληψη όλων μας, επικαλούμενοι βέβαια σήμερα αρχές και αξίες, την αποδόμηση των οποίων επιτρέψαμε στο όνομα κάποιων άλλων πρωτοβουλιών, ανεχόμενοι την αποδυνάμωση του αδύναμου και την ενίσχυση του ισχυρού.

Ξανασκεφτόμαστε σήμερα τη σημασία των κοινών μας αξιών, αλλά και το θεμελιώδες πλαστό εν τέλει δίλημμα μπροστά στο οποίο σταδιακά διολισθαίνοντες βρεθήκαμε: Οικονομία ή Κοινωνία. Επαναδιατυπώνουμε την ανάγκη να εμπιστευτούμε τον άνθρωπο, την επιστήμη και τους θεσμούς, αλλά και να καταλάβουμε πόσο εύθραυστη, ευάλωτη και πολύτιμη είναι η ζωή.

Το πρώτο διακύβευμα, στην περίπτωση της παρούσας κρίσης είναι αυτό που γενικώς και αορίστως αποκαλούμε «δημόσια υγεία». Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης μέσα από την αρχαία ελληνική ιστορία μας θυμίζει πως “Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος”. Είναι αδύνατο να γνωρίζει την Ιατρική αυτός που δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι ο Άνθρωπος”. Την κύρια ευθύνη εξόδου από τον πύρινα αυτής της κρίσης φέρουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό. Ο καθένας όμως από εμάς, τους πολιτικούς, τους κοινοβουλευτικούς, γυναίκες και άνδρες, μπορεί να συνεισφέρει στη διαχείριση και στην επίλυση της κρίσης και να αναλάβει τελικά την ευθύνη που του αναλογεί. Σημείο εκκίνησης της προσπάθειας αυτής είναι η ενίσχυση και η στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας και των συστημάτων ασφάλειας.

Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Η Ιστορία καταδεικνύει πως κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε περισσότερο τη μεταξύ μας συνεργασία. για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Να επανακαθορίσουμε το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε. Να ενδυναμώσουμε τους κοινοβουλευτικούς μας θεσμούς ως χώρων όσμωσης και σύγκλισης διαφορετικών απόψεων και να περιφρουρήσουμε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις.

Το να τα καταφέρουμε όλοι μαζί, το να μη μείνει κανείς πίσω, αυτό είναι το διακύβευμα. Καλούμαστε να εργασθούμε για ένα όραμα, για μια νέα σχέση μεταξύ οικονομίας, πολιτικής και κοινωνίας. Εμείς οι κοινοβουλευτικοί, καλούμαστε να αναδειχθούμε σε επίκεντρο αλληλεγγύης. Με τις σκέψεις αυτές απευθύνουμε σε όλους θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς στους δε χριστιανούς κατά το θρήσκευμα συναδέλφους ευχόμαστε “Καλό Πάσχα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ