Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η δράση των ανταρτών στον Πόντο και η μετέπειτα πορεία τους στην Ελλάδα» διεξήχθη την Κυριακή στη Δράμα, με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο να υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διερευνηθεί αυτή η πτυχή της ιστορίας και να χαρακτηρίζει παράλληλα «χρέος τιμής» για τους Δραμινούς την ανάδειξη του αντάρτικου του Πόντου.

Ο μητροπολίτης μίλησε στο pontos-news για δράση των ανταρτών στον Πόντο και την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού τους στη Δράμα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.

«Είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση που γίνεται στη Δράμα, η οποία ασχολείται με τη δράση των ανταρτών στον Πόντο. Είναι μια πτυχή της ιστορίας του Πόντου, η οποία δεν έχει διεξοδικά διερευνηθεί και από τη Δράμα ξεκινά αυτή η διερεύνηση σε επιστημονικό επίπεδο. Για εμάς εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αρκετοί εκ των ανταρτών και των οπλαρχηγών των ανταρτών εγκαταστάθηκαν στη Δράμα και συνέχισαν μια αξιόλογη πορεία και προσφορά στα ποντιακά και στα εν Ελλάδι πράγματα», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος αναφέρθηκε στη δράση των Ποντίων ανταρτών και στη Μακεδονία: «Μάλιστα, στη Δράμα ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των ανταρτών που ήρθε, ώστε είχαν ιδρύσει και σύλλογο Ποντίων ανταρτών, οι οποίοι έδρασαν αργότερα, όσοι έφτασαν τα χρόνια αυτά, και κατά τη διάρκεια της τρίτης βουλγαρικής κατοχής. Αδύνατο για αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν τον κατακτητή στην πατρίδα τους, να μην πολεμήσουν και τον κατακτητή και στη Μακεδονία που εγκαταστάθηκαν».

Κλείνοντας, επισήμανε: «Χρέος τιμής λοιπόν για εμάς τους Δραμινούς η ανάδειξη του αντάρτικου του Πόντου, αλλά και η προβολή των ανταρτών που έζησαν εδώ στον τόπο μας».

Ρεπορτάζ & Βίντεο: pontos-news.gr / Μιχάλης Καϊκουνίδης)

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: