Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδοθεί νέα πιο αυστηρή Κοινή Υπουργική Απόφαση  στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα παραβιάσεων της ΚΥΑ που εκδόθηκε χθες τη νύχτα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλοι οι ενοριακοί ναοί της χώρας την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτό ξεκαθάρισε στο orthodoxia.info ανώτερη κυβερνητική πηγή η οποία θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info η τήρηση των κανόνων από πλευράς των ιερέων και των πιστών θα είναι ουσιαστικά ο δείκτης του πως θα κινηθεί η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Στην περίπτωση που υπάρξουν σοβαρές «παραφωνίες» είναι πολύ πιθανό να δούμε την έκδοση νέας, πριν τη λήξη της παρούσας,  ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση.

Εμμέσως πλην σαφώς αυτό δηλώνει και η ΔΙΣ στην εγκύκλιο της προς τους Μητροπολίτες της χώρας στους οποίους ξεκαθαρίζει την απόλυτη ανάγκη της πιστής τήρησης των κανόνων για την επέκταση της της αποφάσεως αυτής και μετά το Πάσχα.

ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΕΩΣ

Στην εγκύκλιο της προς τους μητροπολίτες, η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι οι εφημέριοι πως αυτές τις κρίσιμες στιγμές κατά τις οποίες διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από της κοινής πορείας. «Απαιτείται πιστή υπακοή εις τα αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, συνεχείς και θερμές προσευχές ως και ειλικρινής και έμπρακτος μετάνοια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Εγκύκλιο.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΜΟΝΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ενημερώνει τους μητροπολίτες πως δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφώνων καθώς και οι κωδωνοκρουσίες προ της έναρξης των ακολουθιών. Μπορούν ωστόσο να χτυπήσουν τις καμπάνες των ναών κατά τη διάρκεια του πένθους της Μεγάλης Παρασκευής και την ώρα της Αναστάσεως που θα ψαλεί κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Η λιτανεία του Επιταφίου θα γίνει εντός των ναών όπως και η τελετή της Ανάστασης ενώ το Ευχέλαιο της Μεγάλης Τετάρτης θα τελεσθεί το πρωί της Μ. Τετάρτης αντί της Προηγιασμένης Θ. Λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΙΣ καλεί τους αρχιερείς να τελέσουν τις ακολουθίες λιτώς και σεμνοπρεπώς και να αποφύγουν  τα συλλείτουργα και την αποτύπωση φωτογραφικών στιγμιοτύπων.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: