Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 | 5:27

Διεθνής Διάσκεψη Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διασκέψεως Αθηνών για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την Διάσκεψη εξόχως σημαντική, ίσως δε ακόμη πιο επίκαιρη από την πρώτη, η οποία διεξήχθη, πριν από δύο χρόνια και παρέθεσε τους λόγους που την θεωρεί επίκαιρη. Επεσήμανε, επίσης, ότι σκοπός είναι να τερματισθεί αμέσως ο πόλεμος και να εδραιωθεί η Ειρήνη και η Δημοκρατία στην περιοχή, να διασφαλισθεί η Ελευθερία, υφ’ όλες της τις εκφάνσεις, στις οποίες, αυτονοήτως και πρωτευόντως, ανήκει ο σεβασμός όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρα και της Θρησκευτικής Ελευθερίας, να προστατευθούν τα Ιερά, όπως και τα υπόλοιπα Πολιτισμικά, Μνημεία, που δεν έχουν πληγεί από τον φρικτό αυτό πόλεμο, αλλά και ν’ αναστηλωθούν καταλλήλως όσα υπέστησαν καταστροφές.

Από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την Ελλάδα Φάρο ασφάλειας και σταθερότητας. «Η Ελλάδα υπήρξε και είναι η χώρα που υποστηρίζει επί χιλιετηρίδες τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς, τη δημιουργική ανταλλαγή των επιτευγμάτων τους, τη διδασκαλία του ενός από τον άλλο». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων, σε βάρος της θρησκείας κοινοτήτων, σε βάρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και καταπάτησαν αξίες και δικαιώματα, κατέστρεψαν ιστορικές μνήμες και μνημεία» τόνισε ότι «στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες. Να σχεδιάσουμε πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εστίες τους και όχι πώς στο όνομα της κοινωνικής μηχανής θα αποκλειστούν με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ορισμένες ομάδες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ποικιλομορφία της περιοχής μας, η οποία είχε πετύχει τον πλουραλισμό που πολλοί ονειρεύονται στη Δύση, ως στόχο νεωτερικότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, ως μέσο για την διασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στην θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζοντας την συμβολή του διαθρησκειακού μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην αντιμετώπιση και αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία και βίαιου εξτρεμισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες».

Τέλος σημείωσε πως «Η παύση των πολεμικών συρράξεων και των εχθροπραξιών και η άμεση ειρήνευση είναι ο μονόδρομος για μία αρμονική συνύπαρξη σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Διά τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θα πάψει να εργάζεται και να δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου»

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ