Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 3:21

Διεθνές συνέδριο στην Αρμενία: «Η Αγία Γραφή σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ένα διεθνές συνέδριο στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από σαράντα κληρικοί και θεολόγοι από όλον τον κόσμο, εκπροσωπώντας την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες φιλοξενήθηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου ώς την 1 Οκτωβρίου 2018 στην έδρα του Καθολικάτου της Αρμενίας στην Ιερά Μονή του Ετσμιατζίν.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) ανάμεσα στις Εκκλησίες της Ανατολής και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες. Η ιστορική αυτή συνάντηση φιλοξενήθηκε πλουσιοπάροχα από την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία και τέθηκε υπό την αιγίδα της Αυτού Αγιότητος του Καθολικού πασών των Αρμενίων Καρέκιν Β΄.

Προσκεκλημένοι στο Συνέδριο ήταν επίσης ειδικοί παρατηρητές από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, το Συμβούλιο των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής και φιλοξενούμενοι της Βιβλικής Εταιρίας της Αρμενίας.

Η συνάντηση ήταν το τελικό αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συνομιλιών ανάμεσα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες (Η.Β.Ε.) που άρχισε το 1999 με πρωτοβουλία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και είχε ως στόχο μια αμοιβαία δέσμευση να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα των σχετικών με την Αγία Γραφή δράσεων.

Για την προώθηση της διαδικασίας είχαν δημιουργηθεί διάφορες επιτροπές, οι οποίες συνεδρίαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα μέρη. Καρπός όλων αυτών των συνεδριάσεων ήταν η προετοιμασία και η σύνταξη του Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο υπογράφτηκε στο πλαίσιο του παραπάνω Συνεδρίου στην Αρμενία.

Οι σύνεδροι παρακολούθησαν εισηγήσεις και συμμετείχαν σε συζητήσεις πάνω στα εξής θέματα: «Ο ρόλος και η θέση της Αγίας Γραφής στη ζωή της Εκκλησίας», «Η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής», «Η θέση της Βίβλου σε ένα εκκοσμικευμένο κόσμο και υπό τη σκιά των σύγχρονων διώξεων των χριστιανών», «Η μεταφράσεις των Η.Β.Ε.», «Η αποστολή, το όραμα και οι αξίες των Η.Β.Ε. και το ενδιαφέρον τους να υπηρετήσουν όλες της Εκκλησίες», και «Προκλήσεις και ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής».

Ιδιαίτερη θέση στις σχετικές συζητήσεις είχαν οι συνθήκες ζωής των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, καθώς στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα προς την εποχή μας για τη δύναμη και την αντοχή που πηγάζει από τη χριστιανική πίστη, αλλά και για το κόστους που απαιτείται να πληρώσουν πολλοί προκειμένου να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη τους, όπως και της υποχρέωσης όλων να σταθούν στο πλευρό εκείνων και των αγώνων τους.

Κεντρικό στοιχείο της όλης διοργάνωσης ήταν η παρουσίαση του τελικού εγκεκριμένου από τις προκαταρκτικές συσκέψεις κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, οι Εκκλησίες της Ανατολής και οι Η.Β.Ε. «αναγνωρίζουν από κοινού την Αγία Γραφή ως θεόπνευστη (2Τι 3:16), αναγνωρίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της θείας αποκάλυψης και την παγκόσμια ανάγκη για το ζωογόνο μήνυμα της Αγίας Γραφής». (Μνημόνιο Συνεργασίας παρ. 2.3)

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με γόνιμες συζητήσεις για τις πρακτικές εφαρμογές του Μνημονίου Συνεργασίας, με προτάσεις για την αποδοχή και χρήση του Μνημονίου από τις Εκκλησίες και τις Η.Β.Ε. και την δέσμευση για προσευχή καθ’ όλη τη διαδικασία και την μελλοντική συνεργασία των Εκκλησιών με τις Η.Β.Ε. Οι συμμετέχοντες επίσης συμφώνησαν πως η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας δεν ήταν το τέλος της διαδικασίας και των συζητήσεων αλλά η αρχή μια νέας συνεργασίας για την δόξα του Τριαδικού Θεού.

Το παραπάνω Μνημόνιο υπογράφτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 από τους συμπροέδρους της Μόνιμης Επιτροπής: Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασσίμων, Καθηγητή Δρ. Γεννάδιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμιέττης Καθηγητή Δρ. Μπισόι, και τον Γενικό Διευθυντή των Η.Β.Ε., κ. Μάικλ Περό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ